Ename

Ename: een mix van eeuwenoude geschiedenis en hedendaagse beleving

Ename katapulteert je terug in de tijd en trakteert je driemaal op eeuwenoud erfgoed. Acht hectare archeologisch park met grondvesten van de benedictijnenabdij, een glooiende helling die je naar “Bos t’ Ename” voert en de prachtig gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk. Drie verrassende bezienswaardigheden met elkaar vervlochten tot één verhaal. De oude havenstad heeft zelfs nog meer te vertellen, veel meer.

Wat dat dan is, ontdek je in het Provinciaal Erfgoedcentrum.

Met een druk op de knop verrijst er nog een oude burcht uit de as. Een blik achter de schermen van het erfgoeddepot brengt unieke onthullingen naar boven. Beleef de virtuele wandeling in de 13de-eeuwse Enaamse abdij. Met audioguide of zelf op ontdekking? Alle mogelijkheden liggen open. Verpozen kan in de erfgoedfoyer met artistieke toets. Je kan er de installatie “Invasif” van Ben Benaouisse bewonderen. Vanop de tweede verdieping geniet je van een prachtig panorama op de archeologische site en het glooiende Scheldelandschap.
Check de agenda voor nieuwe, tijdelijke tentoonstellingen via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

Huis Beaucarne, high tea in adellijke stijl

Als je houdt van high tea volgens de aloude traditie, dan mag je een bezoekje aan “huis Beaucarne” absoluut niet overslaan. Al generaties lang koesteren de families Beaucarne en Fredericq deze 18de-eeuwse burgerwoning. De gastheer en gastvrouw des huizes baten de authentieke villa uit als museum en theehuis.
Laat je charmeren door het originele interieur. Een schat aan antiek en curiosa dompelen je onder in de sfeer van de 18de en 19de eeuw. De rondleiding voert je van de ene unieke erfenis naar de andere. Van opgezette dieren over glaswerk tot poppenhuizen. De familie onthult vol passie de leuke weetjes van elk curiosum. Voeg daarbij zeldzame collecties en archiefmateriaal van de abdij van Ename. Geniet na het bezoek van een afternoon tea-arrangement. Helemaal in adellijke stijl in de gezellige, authentieke 18de-eeuwse salons. Of bij mooi weer op de historische binnenkoer van Huis Beaucarne.