Brouwerij Liefmans

Het verhaal van Liefmans begint in de 17de eeuw, toen Jacobus Liefmans zich als brouwer vestigde in Oudenaarde. Het gebouw in de Aalststraat, aan de oever van de Schelde, bestaat intussen al meer dan 300 jaar. De originele brouwinstallaties zijn bewaard gebleven en maken deel uit van een levend museum. Pas rond 1900 begon Liefmans op kleine schaal rijpingstanks te vullen met krieken. Lokale landbouwers brachten hun overschot aan krieken naar Liefmans en in ruil daarvoor kregen ze bier. De smaak en de kleur van dit kriekbier hebben sindsdien een metamorfose ondergaan.

Eén figuur speelt daarin een sleutelrol: Rosa Merckx, een dame vol talenten (waaronder balletdansen), was decennialang nauw betrokken bij de werking van de brouwerij. Onder haar impuls evolueerde het kriekbier naar een onvervalst succesverhaal. Een straffe, eigenzinnige dame die meer dan haar mannetje heeft gestaan om het verschil te maken in de wereld van de Belgische bieren.
Liefmans was de eerste brouwerij die elke fles met de hand in een zijdepapier wikkelde. Om Rosa Merckx te eren, prijkt tegenwoordig haar handtekening op elke Liefmansverpakking. Samen met de huidige brouwmeesters waakt ze op die manier nog steeds over de kwaliteit van de verschillende Liefmansproducten. Haar persoonlijke favoriet? Vooral Goudenband heeft een speciale plaats in haar hart verworven.

Alleen in Oudenaarde vind je de microflora die van Liefmans zo’n uniek bier maakt. Jaren geleden telde de stad wel 20 brouwerijen. Oudenaarde is al eeuwen de aangewezen plaats voor fruitig bier. Nergens anders ter wereld vind je ‘de goede lucht’ om heerlijke Liefmans te maken. De oude brouwerij is intussen grotendeels opgeknapt, zodat je in een hedendaags creatieve omgeving ontdekt hoe intensief brouwen eigenlijk is. Bij mooi weer kan je op de terrasjes langs de oever van de Schelde uitgebreid proeven van het nieuwste fruitbier. Waar wacht je nog op?