Lasset uns den nicht zerteilen - Quilisma Ensemble

Het Quilisma Ensemble, dat aanvankelijk van start ging als gregoriaans mannenkoor heeft zijn thuisbasis in de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde. Het ensemble gaf er zijn eerste optreden op 21 december 2008. De basisopstelling telde toen een achttal ervaren zangers die eveneens actief waren in diverse andere meerstemmige koren. Al snel werd het koor af en toe - in functie van de uit te voeren muziek - aangevuld met vrouwenstemmen. En zo begaf het Quilisma Ensemble zich steeds vaker op de weg van de meerstemmigheid en werd het stemmenmateriaal definitief uitgebreid tot een zestiental dames en heren.

Quilisma verwijst naar het gekartelde nootje in het gregoriaanse notenschrift dat aangeeft dat de noot die eraan voorafgaat verlengd dient te worden.

Koenraad Verstichel is de oprichter en dirigent van het Quilisma Ensemble. Hij studeerde Master in Arts optie piano aan het Lemmensinstituut te Leuven. Na diverse specialisaties voor piano, kamermuziek en oude muziek in Barcelona en Venetië studeerde hij orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij was van 2006 tot 2011 als stadsorganist verbonden aan de Sint-Walburga en Pamele kerk te Oudenaarde.

"Lasset uns den nicht zerteilen" is een onderdeel van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

www.quilisma.be