Stadswandeling

Wie Oudenaarde zegt, denkt aan het hart van de Vlaamse Ardennen. Of je nu houdt van natuur, cultuur, heerlijke streekproducten of sportieve uitdagingen: verrassende ontdekkingen liggen achter elke hoek. We starten meteen in het bruisende hart van de stad: de markt. Een gezellige plek bezaaid met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Heerlijk kuierend bereik je het stadhuis. 

De legende van het wapenschild van Oudenaarde

“Niemand in zicht” dacht Hanske de Krijger toen hij als stadswachter op uitkijk stond. Nog wat vertroebeld van de pintjes de avond voordien, viel hij in slaap. Op datzelfde moment kwam Keizer Karel V aan gegaloppeerd. Zijne hoogheid stootte op een gesloten poort … De legende wil dat de hij niet alleen Hanske, maar heel de stad wou straffen. De keizer eiste om een bril in het wapenschild van de stad op te nemen, als levenslang symbool voor deze misstap. Vandaar de bril in het logo en wapenschild van Oudenaarde. Althans, dat is wat in de volksmond wordt beweerd.                                                   

In hartje Oudenaarde wandel je langs panden in gotische en renaissancestijl, barok en classicisme. Met meer dan 100 waardevolle cultuurhistorische gebouwen, lijkt de stad wel een lappendeken bezaaid met monumenten. En elk huisje heeft zijn kroniekje.   

Zin gekregen om zelf op ontdekking te gaan? Toerisme Oudenaarde heeft hiervoor een handige stadswandeling klaar. Deze brochure is verkrijgbaar voor €2,5 in het infokantoor van Toerisme Oudenaarde of via de webshop.