Sint-Walburgakerk

De Sint-Walburgakerk: een imposant samenspel

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeggotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de benedenkerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek.De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-lood ramen.

Beiaard

Oudenaarde is wereldwijd koploper in de beiaardcultuur (Unesco Immaterieel Werelderfgoed). In 1510 levert een zekere Jan van Spiere in opdracht van het stadsbestuur ‘een clavier in torrekin om te beyaerdene’. Zo  spreekt een historisch document uit het Stadsarchief. Daarmee bestaat de beiaard in Oudenaarde, en meteen in heel de wereld, meer dan 500 jaar! Het blijkt in elk geval de oudste vermelding die ooit is teruggevonden.

Tijdens de zomermaanden hoort men van op een van de vele gezellige terrasjes de beiaard spelen. Het hele jaar door zijn er op zondag beiaardconcerten van 12.00u tot 13.00u; op donderdag tijdens de wekelijkse markt van 10.00 uur tot 11.00 uur en in juli en augustus van 20.30 u tot 21.30 u.