Sint-Walburgakerk

Een imposant samenspel

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeggotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de benedenkerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek.De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-lood ramen. De kerk werd in 2019 gerestaureerd.

De uren komen overeen met de kerkenfolder, enkel de zaterdag sluit de Walburgakerk een half uur vroeger vanaf juni tem september (om 16.30 ipv 17.00u) om de zitplaatsaanduiding (Covid-19-maatregels) voor de eucharistieviering om 17 uur niet te hinderen.

Buiten de openingsuren kan u een gids boeken, voor de modaliteiten zie hier.

Beiaard

Staan we in de geschiedenisboeken immers niet vermeld als de trotse bezitter van de oudst gekende beiaard ter wereld? De trouwe fans zullen het weten: elke zondagmiddag geeft stadsbeiaardier Lode Schynkel op de toren van de Sint-Walburgakerk het beste van zichzelf in een één-uur-durend concert.

Favoriete luisterplaatsen: De Kleine Markt, het Ronde van Vlaanderenplein, het Begijnhof, de binnenkoer van het oud-O.-L.-Vrouwhospitaal, zijn samen met enkele toffe terrasjes in het centrum zeer geschikte luisterplaatsen.

Op donderdagmorgen komt er een extra pigment bij: het bij wijlen frivole klokkenspel tilt de gezelligheid van de wekelijks markt op een merkelijk hoger niveau. Vergeet ook niet naar de thema-muziekjes te luisteren die Lode Schynkel voor het automatisch beiaardspel heeft geprogrammeerd. Klein maar fijn, zorgen deze uitgekozen melodietjes voor een aangenaam zomers gevoel.

Elke zondagmiddag van 12 tot 13 uur.
Elke donderdagmorgen van 10 tot 11 uur.