Sint-Walburgakerk

Een imposant samenspel

Als er iets kenmerkend is voor Oudenaarde, dan is het de 88 meter hoge toren van de Sint-Walburgakerk. Het merkwaardige is dat het monument uit twee verschillende architectuurstijlen bestaat. Het vroeggotische koorgedeelte opgetrokken in Doornikse kalksteen dateert uit de 12de eeuw. De rest van de benedenkerk is een prachtig voorbeeld van 15de-eeuwse Brabantse gotiek.De rijke geschiedenis lees je ook af van de schitterende glas-in-lood ramen. De kerk werd in 2019 gerestaureerd.

Buiten de openingsuren kan u een gids boeken, voor de modaliteiten zie hier.

Beiaard

Staan we in de geschiedenisboeken immers niet vermeld als de trotse bezitter van de oudst gekende beiaard ter wereld? De trouwe fans zullen het weten: elke zondagmiddag geeft stadsbeiaardier Lode Schynkel op de toren van de Sint-Walburgakerk het beste van zichzelf in een één-uur-durend concert.

Favoriete luisterplaatsen: De Kleine Markt, het Ronde van Vlaanderenplein, het Begijnhof, de binnenkoer van het oud-O.-L.-Vrouwhospitaal, zijn samen met enkele toffe terrasjes in het centrum zeer geschikte luisterplaatsen.

Op donderdagmorgen komt er een extra pigment bij: het bij wijlen frivole klokkenspel tilt de gezelligheid van de wekelijks markt op een merkelijk hoger niveau. Vergeet ook niet naar de thema-muziekjes te luisteren die Lode Schynkel voor het automatisch beiaardspel heeft geprogrammeerd. Klein maar fijn, zorgen deze uitgekozen melodietjes voor een aangenaam zomers gevoel.

Bezoekuren:

Vanaf tweede week april en mei:

  • dinsdag en zaterdag van 14u30 tot 17u
  • donderdag van 10u tot 11u30 en van 14u30 tot 17u
  • zondag van 14u tot 17u30

In juni, juli, augustus en september:

  • dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 14u30 tot 17u
  • donderdag van 10u tot 12u en van 14u30 tot 17u
  • zondag van 14u tot 17u30

In oktober:

  • dinsdag en zaterdag van 14u30 tot 17u
  • donderdag van 10u tot 11u en van 14u30 tot 17u

In 2023 zal het koor van de Sint-Walburgakerk wegens de restauratiewerken niet toegankelijk zijn. De transepten en de benedenkerk blijven dat wel, tenzij veiligheidsmaatregelen dit tijdelijk zouden verhinderen. Op elk moment zullen bezoekers aan de balie of aan de toegang correct geïnformeerd worden.