Streekproducten

Oudenaarde is een echte bierstad en die biertraditie is al eeuwenoud. De geschiedenis van bier brouwen gaat in Oudenaarde terug tot in de verre middeleeuwen. Ooit telde Oudenaarde en omgeving tot zeventien brouwerijen. Het Oudenaards bruin bier dankt zijn reputatie aan de kwaliteit van het grondwater, dat rijk is aan ijzer en calcium. Brouwerij Roman, de oudste en grootste van de Oudenaardse brouwerijen, zet met de Adriaen Brouwer-bieren de traditie van het Oudenaardse bruin bier verder. Ook brouwerij Cnudde in Eine brouwt nog steeds op ambachtelijke wijze hun Cnudde Oudenaards bruin. Het vakmanschap dat achter de bruine bieren schuil gaat, krijgen bezoekers te zien aan de hand van brouwerijbezoeken. De Oudenaardse horeca laat bezoekers bovendien graag proeven van creatieve gerechten die mogelijk zijn met bruin bier.

Deze streek kent naast het bruin bier, ook een rijke traditie in het distilleren van jenever. De jeneverstokerij Braeckman, opgericht in 1918, is tot op heden nog steeds een familiaal bedrijf, met respect voor traditie en kwaliteit. Braeckman graanjenever wordt geproduceerd in de Vlaamse Ardennen uit streekeigen graansoorten als rogge en gemoute gerst.

Oudenaarde heeft niet alleen een bier dat de naam van Adriaen Brouwer draagt, ook een Adriaen Brouwertaartje en Adriaen Brouwer kaas zijn erg smakelijk. Adriaen Brouwertaart is een amandelgebak met onderaan een laagje ananas en bovenaan geschaafde amandelen met een fijn laagje bloemsuiker afgewerkt. Heerlijk om bij een koffiepauze op een terrasje te proeven!

Nog meer lekkers voor op de boterham is een sneetje Ename abdijham, een zeer lichtjes gezouten en langdurig gedroogde ham van topkwaliteit. Het typische eraan is zijn edel aroma, lichtjes verwant met het Ename abdijbier, wat maakt dat deze twee perfect samen te consumeren zijn.