Gevaertswijk

3 ontdekkingen in de Gevaertswijk

Het prachtige kasteeldomein Liedts werd gebouwd op de vroegere stadsvesten. Het eclectische kasteel in neo-Vlaamse-renaissance stijl dateert van 1883.. Het is heerlijk wandelen in het 6 hectare grote park aangelegd in romantische Engelse landschapsstijl, met veel met slingerende paadjes en romantische bruggetjes. Ook de volkstuintjes bleven goed bewaard.

Aangrenzend heb je de Gevaertswijk, een pittoresk stadsdeel dat zijn oorsprong vindt in de bloeiende textielnijverheid van de 19de eeuw. Typische fabriekshuizen rezen als paddenstoelen uit de grond en bepalen nog steeds het straatbeeld.

Iets verderop ligt het Tacambaroplein, vernoemd naar een plaats in Mexico. Het is het publieke geheim van Oudenaarde. Je ziet een mysterieus beeld van een treurende vrouw op een alledaags plein met de vreemde naam Tacambaro. Dit stukje tragische geschiedenis begint in 1864, Maximiliaan van Oostenrijk, gehuwd met Charlotte, dochter van koning Leopold I, vertrekt naar Mexico om daar als keizer het land te regeren. Troepen vrijwiligers worden verzameld en opgeleid in Oudenaarde, als lijfwacht voor het keizerlijk paar. Dat brengt heel wat beroering mee. In de vroege ochtend van 11 april 1865 barst er in het Mexicaanse stadje Tacambaro een bloedige strijd uit tussen de troepen van de Mexicaanse republikeinen en de Belgische vrijwilligers. Het monument op het plein werd gecreëerd ter nagedachtenis van de Belgische troepen die het onderspit hebben gedolven.

Een tweede gedachteniszuil huldigt de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.