Zilvercollectie

Het MOU bezit een rijke en gevarieerde zilvercollectie waarvan het overgrote deel de verschillende hoogtepunten en de regio’s van de Europese edelsmeedkunst presenteert en het andere deel een mooi en bijna volledig overzicht weergeeft van Oudenaards zilver tijdens het Ancien régime.

De verzameling is verspreid over twee zalen: de Oppervoogdenkamer en de Grote Zilverzaal “De Boever-Alligoridès”.

Wijlen Ernest De Boever en wijlen mevrouw Hélène De Boever-Alligoridès hebben jarenlang met veel kennis van zaken, liefde en gedrevenheid Oudenaards zilver bijeengebracht. Omdat zij de absolute unieke verzameling als geheel wilden behouden en die in hun thuisstad graag tentoongesteld zagen, werd ze in 1994 in bruikleen aan de stad Oudenaarde gegeven.
De Heer Ernest De Boever bleef na het overlijden van zijn echtgenote met een even grote passie hun gezamenlijke levensdroom verder zetten en bijzondere stukken uit de Europese edelsmeedkunst verzamelen. Dit resulteerde in de collectie “Europees zilver”, te bewonderen in de Oppervoogdenkamer en in de Grote Zilverzaal. Dit genereuze gebaar betekent een enorme verrijking voor het museum. Na zijn dood in 2015 is de collectie in legaat naar de stad Oudenaarde.

We vermelden ook de vele kerkfabrieken van Oudenaarde en de omliggende gemeenten die bereidwillig waren om hun waardevolle stukken in de oude kapel voor het grote publiek tentoon te stellen.