Stadhuis en belfort

Oudenaarde, van keure tot kassei

We starten meteen in het bruisende hart van de stad: de markt. Een gezellige plek bezaaid met restaurants, cafés en leuke terrasjes. Heerlijk kuierend bereik je het stadhuis. Dit iconische gebouw vormt één geheel met de 14de-eeuwse Lakenhalle en het 16de-eeuwse Belfort in Brabantse laatgotische stijl. Geloof ons, het loont de moeite om dit historische gebouwenensemble in volle glorie te bewonderen. Niet voor niets prijkt het eervol op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

KIJKEN, KIJKEN EN NOG EENS KIJKEN … is hier de boodschap

De benedenverdieping met markante zuilengalerij voorzien van opmerkelijke spitsbogen. Het centrale Belfort dat gracieus naar de wolken reikt. Weelderig gedecoreerde omlijstingen met kraagstukken waarop engelen, zeemeerminnen en jachttaferelen prijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontsluiert.

Maar alle geheimen verklappen? Neen, dat doen we nog niet. Aan jullie om andere mysteries en legendes te onthullen… op ontdekking! Ook benieuwd welke symboliek het wapenschild bevat? De torenspits met roodkoperen beeld licht alvast een tipje van de sluier op. Voor deze en vele vragen, zet de toeristische dienst hun deur euh … poort wijd open. Een eigentijds onthaal genesteld in het gothische gedeelte van het stadhuis.

De beroemde Franse schrijver Victor Hugo drukte zijn fascinatie als volgt uit. ‘In dit fantastische gebouw is elk detail het waard om te bekijken’.