×

Help de tijgermug bestrijden

Meld het

Misschien heb je al eens van de Aziatische tijgermug gehoord. Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen kan je deze kleine zwart-wit gestreepte steekmug treffen. Heb je er eentje gezien? Meld het. Ze kunnen voor veel overlast zorgen en kunnen in zeldzame gevallen ziektes meebrengen.

Hoe kan je de tijgermug herkennen?

De tijgermug is een kleine zwart-wit gestreepte steekmug die ongeveer 4 tot 5 millimeter groot is, kleiner dan de gewone huismug. Ze komt oorspronkelijk voor in het buitenland en is in opmars in België. Je herkent de mug aan witte strepen op de poten. Het uiteinde van de achterpoten is wit en de mug heeft een witte streep op het achterhoofd en de rug.

Is de tijgermug gevaarlijk?

Op zich is de tijgermug niet gevaarlijk, maar ze kan wel voor heel veel overlast zorgen omdat ze overdag bijt en erg agressief zijn. Ook kan deze mug ziektes overbrengen zoals dengue, zika en chikungunya. Gelukkig is de kans dat de tijgermug in België mensen ziek maakt op dit moment nog heel klein. Er is dus nog geen reden tot ongerustheid. Maar, het is wel extra belangrijk om de aantallen tijgermuggen zo laag mogelijk te houden. We moeten voorkomen dat de steekmug zich hier vestigt en overwintert, om in de toekomst de verspreiding van ziektes te vermijden. En daar kan ook jij je steentje toe bijdragen.

Wat kan je zelf doen?

  1. De tijgermug jaagt overdag (van 's middags tot 's avonds) en wacht niet tot je stilzit om je te bijten, maar gaat je achterna. Ze achtervolgt je tot in de wagen en lift zo dikwijl mee tot in onze streken. Keer je na een vakantie in Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland met de wagen terug naar huis? Check zeker je wagen, ook na een stop op een snelwegparking, zodat je de tijgermug geen lift geeft. 
  2. De tijgermug legt haar eitjes in water in regentonnen, schaaltjes, potten, speelgoed, parasolvoeten ... Vermijd stilstaand water in je tuin of op je terras om de verspreiding van de mug te voorkomen. Dek bijvoorbeeld watertonnen af met muggengaas en reinig je dakgoot regelmatig. Vijvers, zwembaden of grote volumes stilstaand water zijn geen probleem.
  3. Dieren, zoals vissen, vogels, kevers en libellen, eten steekmuggen waaronder de tijgermug. Zorgt dus voor rust- en nestplaatsen voor insecteneters in je tuin zoals een vogelnestkastje. Ga zelf niet aan de slag met bestrijdingsmiddelen. Laat dit aan professionals over. Een tip: rood koper vertraagt en belet de goede ontwikkeling van de muggenlarve. Leg bijvoorbeeld een rode koperdraad of enkele eurocenten in een plaats met stilstaand water. 

Meld een tijgermug

Heb je een tijgermug gezien? Neem een foto en meld het op de website www.muggensurveillance.be. Hierna volgt eventueel onderzoek en bestrijding.