Over Maai Mei Niet, Maai MIJ Niet en de Week van de bij
Ook dit jaar neemt Oudenaarde deel aan de actie ‘Maai Mei Niet’, een initiatief van Knack, met de steun van Bond Beter Leefmilieu, VELT, Ministerie voor Natuur, HOGENT, KULeuven en Mijn Tuinlab.
We laten onze grasmachines voor een maand aan de kant, behalve voor het onderhoud van sportvelden, speelpleintjes, fiets- en wandelpaden. Inclusief wegbermen laten we zo 85 hectare graszones ongemoeid, zodat de bloemen en de bijtjes volop kunnen bloeien en zoemen. Bovendien droogt de bodem door het langere gras minder snel uit. Goed voor de biodiversiteit en het klimaat!
Bloemrijk grasveld gezien?
Had je al gehoord van ‘Maai MIJ Niet’? Dat is ons lokale initiatief, waarbij we bewoners aanmoedigen om ons te laten weten welke bloemrijke gebieden zij liever niet kort gemaaid zien in juni. Misschien ontsproten er in mei talrijke bloemen in de grasperken in je straat, en zou het niemand hinderen om het wat hoger te laten groeien? Geef een seintje via biodiversiteit@oudenaarde.be, eventueel met een foto, en onze diensten plaatsen er een Maai MIJ Niet-bordje. Voortaan zullen we de zone minder vaak maaien en alleen volgens sinusbeheer, wat betekent dat we stukjes gras langer laten worden dan andere, zodat insecten kunnen uitwijken en bloemen kunnen uitzaaien.
Bezoek de bijenhal
Van 28 mei tot en met 4 juni vindt de tiende ‘Week van de bij’ plaats. In samenwerking met de Oudenaardse Bijentelersbond organiseren we in de bijenhal in het natuureducatief gebied ’t Spei weer rondleidingen voor het basisonderwijs. Heb je zin om zelf een kijkje te gaan nemen? Dat kan tijdens de opendeurdag op zondag 4 juni van 10 tot 17 uur. Inschrijven is niet nodig.
Aanplantingsacties
We brengen het hele jaar door meer natuur naar onze stad, niet alleen in mei. Zo komen er in 2023 al zeker nieuwe bloemenweides aan sporthal Rodelos, de parking van Kwik Eine, in Binneneindries en in het Bloemenhof (met onder andere zonnebloemen). Daarnaast vervangen we eenzijdige vegetatie door bij- en vlindervriendelijke planten en bomen, bijvoorbeeld in de Minderbroedersstraat, en plaatsen we extra bijenhotels. We streven ernaar om dat in elke deelgemeente te kunnen doen.