×

Wat is Maai Mei Niet en Maai MIJ Niet?

Opendeurdag bijenhal geannuleerd

Ook dit jaar neemt Oudenaarde deel aan de actie ‘Maai Mei Niet’, een initiatief van Knack, met de steun van Bond Beter Leefmilieu, VELT, Ministerie voor Natuur, HOGENT, KULeuven en Mijn Tuinlab.

Nieuw dit jaar?

  • Dit jaar zullen we enkel de bloemrijke graslanden niet maaien, zodat de bloemen en de bijtjes volop kunnen bloeien en zoemen. 
  • Begraafplaatsen: er wordt opnieuw gemaaid in mei, weliswaar gefaseerd. Alle graven zullen bereikbaar zijn via gemaaide paden en waar ruimte is zullen er bepaalde bloemrijke graszones blijven staan. Op de begraafplaats Meulewal wordt dan weer overgeschakeld naar drie soorten maaibeheer: intensief maaien, gefaseerd maaien en sinusmaaien. 
  • Extra bloemweides: 
    • Tijdelijke bloemenweides zaaien we in op plaatsen waar we volgend jaar aanplantingen zullen realiseren, zoals aan de Ohiobrug en het Sint-Jozefplein. 
    • Permanente bloemenweides komen er dan weer onder meer aan het Sociaal Huis, het skatepark, Tacambaroplein, de begraafplaatsen Meulewal en Mater en op enkele kleinere locaties. Alles samen zullen we in mei ongeveer 14.000 vierkante meter bloemenweides inzaaien

Bloemrijk grasveld gezien?

Niet alle bloemen zijn uitgebloeid eind mei. Heb jij zo'n grasperk met talrijke bloemen in je straat en zou je daar graag nog wat langer van genieten, ook in juni? Geef een seintje via biodiversiteit@oudenenaarde.be, eventueel met een foto.

Bezoek de bijenhal

Van 26 mei tot en met 2 juni vindt de elfde ‘Week van de Bij’ plaats. In samenwerking met de Oudenaardse Bijentelersbond organiseren we in de bijenhal (Jan Baptist Eeckhoutskaai, rechts van huisnummer 1) in het natuureducatief gebied ’t Spei weer rondleidingen voor het basisonderwijs. 

Normaal gezien was er ook voor het grote publiek een opendeurdag gepland op zondag 2 juni. Die is echter geannuleerd door het aanhoudende regenweer.