Zonnebloemplantactie

In het stadsbeeld en jullie tuinen

Update: alle zonnebloemzaadjes zijn uitgedeeld. 

Het stralende weer laat nog even op zich wachten, maar je kan de zomer alvast naar je tuin brengen. Sinds deze week kan je bij de dienst Toerisme in het stadhuis een zakje met zonnebloemzaadjes gaan halen, die over enkele maanden je tuin prachtig geel zullen kleuren. Zolang de voorraad strekt, dus spring snel een keertje binnen.

Geen groene vingers? Deze tips helpen je op weg:

  • Zaai zonnebloemzaadjes in april of mei, zodat ze in de zomer bloeien.
  • Zorg voor 30 cm afstand tussen de bloemen. Kies een zonnige plek, beschut tegen de wind.
  • Leg de zaadjes zo’n 3 cm diep buiten in de grond (na de vrieskou!). Of zaai voor in potjes en plant later uit in de tuin. Zo vermijd je ook dat slakken de jonge plantjes oppeuzelen.
  • Zonnebloemen worden wel 250 cm hoog. Je ondersteunt ze dus het best met een stok.
  • Laat de zaadjes drogen na de bloei om volgend jaar opnieuw te zaaien. Of voer de lekkernij in de winter aan de vogels in je tuin.

Binnenkort gespot in Oudenaarde

Ook als stad doen we mee met de zonnebloemplantactie. Volgende maand verspreidt onze groendienst een kilo zonnebloemzaad in de regio, goed voor een oppervlakte van maar liefst 1000 vierkante meter. De rotonde op de N60 in Eine, de rotonde aan Samsonite en de perken in Bloemenhof worden bezaaid met een fleurig bloemenmengel, waaronder laagblijvende zonnebloemen van 40-60 cm hoogte. Zo kan iedereen van de pracht meegenieten!

Waarom zonnebloemen?

Deze acties kaderen binnen ‘Van Gogh in de Vlaamse Ardennen’, een intergemeentelijk cultuurproject van maart tot augustus 2023 ter ere van de Hollandse kunstenaar en zijn band met de streek, onder meer wereldberoemd voor zijn schilderijen van zonnebloemen.

Erfgoedverenigingen, zorg- en jongerenorganisaties, auteur Lander Deweer en anderen organiseren tal van activiteiten in deze periode, waaronder een kunstparcours waarmee je in de voetsporen van Vincent Van Gogh treedt. Meer info via www.vangoghvlaamseardennen.be

Terug naar nieuwsoverzicht