Erfgoeddag
Programma Oudenaarde 2022
Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ richt deze editie van Erfgoeddag zich op de band tussen erfgoed en onderwijs. Op zondag 24 april vindt de ‘klassieke’ Erfgoeddag plaats en ook van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april kan je van een mooi en grotendeels gratis aanbod genieten.
ESCAPEROOM – Help de geest van Bartholomeus ontsnappen!
Tijdens de Erfgoedweek tovert het stadsarchief haar leeszaal om tot escaperoom. Kinderen gaan er op zoek naar de sleutel om de geest van Bartholomeus te helpen ontsnappen aan de hand van doe- en denkopdrachten die eigen zijn aan de archiefwerking, zoals het ontcijferen van teksten, ordenen van foto’s, kraken van codes, zoeken naar verborgen boodschappen en zoveel meer. Als beloning krijgen de moedige deelnemertjes een klein aandenken.
Maandag 25 april tot en met vrijdag 29 april van 9 tot 16 uur in Stadsarchief Oudenaarde, Maagdendale 31 (via de ingang van de Kunstacademie). Gratis maar reserveren is verplicht via 055 30 07 06 of archief@oudenaarde.be (voor 18 april). Organisatie: stadsarchief Oudenaarde.
EXPO – Breigoed & Quilts
Vroeger maakten heel wat mensen zonder enige scholing thuis handwerk voor eigen gebruik. Denk maar aan gebreide jurken, borduurwerkjes en quilts (lapjesdekens). Enerzijds om stoffen, wol en draad te recycleren en anderzijds vanuit een niet aflatende drang om creatief bezig zijn.
Vandaag wordt het eerder gezien als een staaltje van creativiteit en vakmanschap. Het is die tegenstelling die je ontdekt in deze tentoonstelling met de hedendaagse zelf ontworpen en zelf gebreide creaties van Diana Van de Gracht en antieke quilts en merklappen uit de collectie van Chantal De Poorter, met medewerking van Freddy Bové.
Enerzijds heb je de antieke quilts en merklappen die het verfijnde werk tonen waarin uren van handenarbeid is gekropen, terwijl je anderzijds de hedendaagse breiwerken hebt die getuigen van creativiteit en een verfijnde breitechniek waardoor de speciale vormgeving van de modellen nog meer tot hun recht komen.
Zaterdag 23 en zondag 24 april van 14 tot 18 uur in Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, Sint-Walburgastraat 9. Nog tot en met zondag 8 mei op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en donderdag van 10 tot 12 uur. Gratis. Organisatie: dienst cultuur, stad Oudenaarde.
DIY – Breigoed & Quilts
Do it yourself (DIY)! Heb je na een bezoek aan de tentoonstelling Breigoed & Quilts zin om zelf eens creatief aan de slag te gaan met naald en draad of wol, kom dan naar de bibliotheek in het pas gerenoveerde vLEESHUIS. Je vindt er 46 boeken over breien, 70 met haakpatronen en 9 over patchwork en quilts.
Vanaf 20 april tot en met 10 mei stellen we een selectie van deze boeken extra in de kijker in het vLEESHUIS, Markt 35. Je kan ze uiteraard lenen, wij vullen wel aan! Organisatie: bibliotheek Oudenaarde.
EXPO – Beestig! Dieren in de wandtapijtkunst 1500-1700
De tentoonstelling Beestig! belicht in het MOU van 22 april tot en met 30 september 2022 het bijzonder rijke thema van diervoorstellingen in de wandtapijtkunst.
Het MOU – Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen – toont voor het eerst een dertigtal wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen. Deze worden geconfronteerd met allerhande voorwerpen waaronder een kunst- en rariteitenkabinet met opgezette dieren en andere ‘naturalia’, een fantastisch drakenskelet en een heuse dierenparade. Zo biedt Beestig! de bezoeker een rijkgeschakeerde blik op de wondere wereld van dieren in deze periode.
Oudenaarde staat sinds oudsher bekend om haar wandtapijtproductie. Deze beleefde een absoluut hoogtepunt in de zestiende eeuw. De bloei beperkte zicht niet tot Oudenaarde maar wakkerde ook de productie in nabijgelegen centra Edingen en Geraardsbergen aan. Dieren komen verrassend veel voor in de wandtapijtkunst van deze periode. Hun voorkomen varieert van wilde dieren zoals een neushoorn verhuld in grootbladig groenwerk, over weelderige jachtscènes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met vogels van allerlei allooi.
De verschillende diervoorstellingen bieden ook een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden. Vertrouwde dieren als onderdeel van het dagelijkse leven, exotische beesten die vanuit ‘de nieuwe wereld’ naar Europa werden verscheept en zo in vorstelijke menagerieën – de voorlopers van onze dierentuinen – terecht kwamen, fabelwezens en bizarre monstertjes in mythische en religieuze sferen, ze passeren allen de revue!
Vanaf 22 april tot en met 30 september in MOU, Stadhuis, Markt 1. Op zondag 24 april van 10 tot 17.30 uur uitzonderlijk gratis t.e.m. 18 jaar en 5 euro voor wie ouder is (in plaats van 10 euro). Reserveren via 055 31 72 51 of visitbeestig@oudenaarde.be. Organisatie: MOU, Markt 1 in Oudenaarde, www.mou-oudenaarde.be.
EXPO & OPENDEUR – Ontroerend Verfgoed
De studenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst gaan aan de slag met iconische beelden uit de kunstgeschiedenis en tonen hun interpretaties en transformaties in en rond het prachtige Maagdendale!
Tijdens de Erfgoeddag kunnen bezoekers onze studenten aan het werk zien, anderen ontdekken misschien de kunstenaar in zichzelf? Teken het onderwerp, maak een monotype of neem deel aan het Tableau Vivant... Waag je kans en je gaat niet naar huis met lege handen.
De daarop volgende lesweek blijven de deuren van alle ateliers open. Onze leerlingen zijn de ambassadeurs die elke geïnteresseerde te woord staat.
Zondag 24 april 2022 van 10 tot 17 uur in de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst, Maagdendale 31. Nog tot en met zaterdag 30 april om 17 uur (25/4 van 13.30 uur – 19 uur, 26/4 van 9 tot 16 uur, 27/4 van 13.30 tot 19 uur, 29/4 van 9 tot 19 uur en 30/4 van 9 tot 12.30 uur). Gratis. Organisatie en info: Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst, Maagdendale 31 in Oudenaarde, www.oudenaarde.be/kabk of kabk@oudenaarde.be of 055 31 34 01.
EXPO & OPENDEUR – Campus Gelukstede van het Bernardustechnicum in de kijker
Met Erfgoeddag 2022 zet de Historische Kring van Oudenaarde de campus Gelukstede van het Bernardust Technicum in de kijker. De Kring krijgt daarvoor de gewaardeerde steun en medewerking van directie, leerkrachten en oud-leerkrachten.
Lange tijd droeg de campus de naam “vakschool Sint-Lucas”. De school werd ingeplant in de nieuwe wijk Sint-Jozef, die na de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd op de voormalige Buiten Eindries (Oudenaarde). De bedoeling is de bezoeker te laten kennismaken met oud én nieuw. We vertellen het verhaal van de enorme evolutie die Sint-Lucas doormaakte van klassieke vakschool, in grote mate verbonden met de voor Oudenaarde zo belangrijke textielindustrie, naar een moderne STEM-school, die haar leerlingen stap voor stap vertrouwd maakt met de meest hoogtechnologische toepassingen.
Het initiatief van de Kring valt op zondag 24 april niet toevallig samen met de Opendeurdag van campus Gelukstede. Naast een evocatie van het verleden met materiaal van vroeger, foto’s en gefilmde interviews met de directeur en leerkrachten van het eerste uur, kunnen de bezoekers ook kennismaken met de nieuwste technologieën. Door de Kring een plaatsje te geven tussen twee hypermoderne labo’s, wordt het contrast tussen heden en verleden meer dan duidelijk.
Op zondag 24 april van 10 tot 17 uur in het Bernardustechnicum, campus Gelukstede, Gelukstede 2. Gratis en zonder inschrijvingen. Organisatie: GOK (Geschied- en Oudheidkundige Kring van Oudenaarde).
FOTO'S – Erfgoeddag maakt school in Eine, Heurne en Mullem
Snuister door een unieke collectie oude foto’s en documentatie van de scholen van Eine, Heurne en Mullem.
Op zaterdag 23 en zondag 24 april van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur in een lokaal van de vroegere ‘Meesterschool’ in de Serpentsstraat, Eine (ingang via de speelplaats). Gratis. Organisatie: Heemkring Westerring.
MUZIEK – Een masterclass Oudenaards dialect
Ode aan Isidoor Teirlincks Zuid-Oostvlaandersch idioticon.
Geen Erfgoeddag zonder volksliederen. Steef Verwée stelt zijn cd voor met 18 liedjes in het Oudenaards dialect, geïnspireerd op het socio-cultureel erfgoed, geschiedenis en erfgoed, sagen en legenden, folklore en sport en de volkscultuur van het vroegere Oudenaarde en de omliggende gemeenten. Veronique De Tier leidt de avond in.
Zaterdag 23 april van 20 tot 22 uur in CC De Woeker, Woeker 3. Gratis toegang, maar reserveren is nodig via de webshop op www.oudenaarde.be/de-woeker/tickets. Organisatie: dienst cultuur, stad Oudenaarde.
ONTDEKKINGSTOCHT – Naar school gaan in Ename, vroeger en nu
Ontdek in de tuin van pam Ename onder meer welke spelletjes de kinderen van vroeger op de speelplaats speelden. Wist je dat er ook een schoolmeesterwoning bestond? De historische Sint-Laurentiuskerk was dan weer het decor van veel communies. In de abdij staan we stil bij het scriptorium, de ruimte waar monniken teksten en boeken overschreven en vertaalden. Ontwerp je eigen initiaal van een manuscript!
Op zondag 24 april van 10 tot 17 uur in de Erfgoedsite Ename – pam Ename, Lijnwaadmarkt 20. Voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Gratis. Organisatie en info: www.pam-ename.be,
055 30 90 40 of balie.ename@oost-vlaanderen.be
PLANTEN – Tuinwandeling doorheen de geschiedenis
Tijdens de 19de eeuw waren de Beaucarnes gepassioneerde plantenverzamelaars. In de tuin en serres van het Huis Beaucarne werden toen de meest exotische plantensoorten gekweekt en verzameld. Ontdek aan de hand van een rondgeleid bezoek aan de tuinen en druivenserre hoe deze tropische planten – waaronder de Beaucarnea – hun weg vanuit verre werelddelen tot in het kleine Ename vonden en herbeleef de wonderlijke reizen van plantenkweker Jean-Baptiste Beaucarne.
Op zaterdag 23 april van 10 tot 18 uur in Huis Beaucarne, Beaucarnestraat 9. De toegang bedraagt 3 euro per persoon. Er zijn rondleidingen voorzien om 10, 11, 13, 14, 15 en 16 uur, mits reservatie via info@huisbeaucarne.be of 0476 30 77 36. Meer info via ww.huisbeaucarne.be.
STADSWANDELING – Erfgoed maakt school, school maakt Oudenaarde
Anno 2022 is Oudenaarde een heuse ‘scholenstad’, het resultaat van een eeuwenlange evolutie. Onderwijs is vandaag een recht, maar dat was niet altijd zo. Wil je ontdekken hoe onderwijs in de loop der tijden in onze stad georganiseerd werd? Wie de belangrijke taak op zich nam en waar je vandaag nog sporen hiervan kan terugvinden?
Zondag 24 april met vertrek om 10, 13 en 16 uur aan het MOU, Stadhuis, Markt 1. Gratis, maar reserveren is verplicht en kan tot uiterlijk 22 april (16 uur) via visit@oudenaarde.be of
055 31 72 51. Beperkt aantal deelnemers. Organisatie: dienst toerisme, stad Oudenaarde.
TOONMOMENTEN – <SchoolindeStadindeSchool>
De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) nodigt de stad uit in haar gebouwen voor een heus academiefeest. Tijdens de Erfgoedweek verlaten de studenten het nest en trekken ze de stad in waar diverse erfgoedlocaties hun decor zijn. Ze fluisteren oude verhalen en zetten de toon voor kunstige conversaties.
PROGRAMMA
Telkens met verwelkoming door directeur Stijn Bettens en onthulling van de nieuwe naam van de academie in avant-première
Maandag 25 april om 19 uur
Kasteel Liedts
'Tirando/Apoyando' (gitaar & accordeon) – volzet
Dinsdag 26 april om 19 uur
Provinciaal Erfgoedcentrum Ename
'De Slag bij Ename' (slagwerk)
'SaX/Lamander' (theater & sax)
Donderdag 28 april om 19 uur
Abdij van Maagdendale – Zaal Armare
'C(h)ords' (harp, zang, viool, piano)
Vrijdag 29 april om 19 uur
Abdij van Maagdendale – Zaal Armare
'Prinsen & Prinsessen' (theater)
'CODA' (piano, hoorn, viool)
Maandag 25 tot en met vrijdag 29 april op diverse erfgoedlocaties doorheen de stad. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren is nodig via 055 39 03 60 of tickets@samwdoudenaarde.be. Op zaterdag 30 april vindt als apotheose het Academiefeest plaats. Organisatie: SAMWD, www.oudenaarde.be/samwd