Oudenaarde, goeiend groene stad!

Midden december 2018 werd Oudenaarde door de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) verkozen tot ‘Groen en Bloemengemeente 2019’. Hierdoor mag onze stad meteen ook Vlaanderen vertegenwoordigen bij de Europese wedstrijd ‘Entente Florale Europe’. Een erkenning waarop we terecht fier mogen zijn!

Entente Florale Europe?

‘Entente Florale Europe’ bestaat sinds 1975 en wil de aandacht vestigen op het belang van een groene omgeving voor de levenskwaliteit in woonwijken en steden. Algemeen thema is ‘de leefbare stad’. De bevolkingsdichtheid van woongebieden in Europa neemt namelijk toe. Het voorzien van voldoende groene ruimte en landschapsarchitectuur vormt dan het noodzakelijke tegenwicht om de levenskwaliteit te behouden.

Een internationaal samengestelde vakjury zal in de periode half juli onze stad bezoeken. Tijdens dit bezoek zullen de belangrijkste verwezenlijkingen op gebied van groen en leefmilieu toegelicht worden. Eind september weten we dan of Oudenaarde de overwinning in de wacht heeft kunnen slepen.

Oudenaarde, duurzame en leefbare stad

Oudenaarde doet jaarlijks inspanningen om meer natuur binnen de stad te brengen en ervoor te zorgen dat de stad duurzaam en leefbaar is. We kunnen er namelijk niet langer om heen: de klimaatopwarming is wetenschappelijk bewezen én momenteel aan de gang. De gevolgen zijn hier en daar al zichtbaar en zullen toenemen, ook in onze streek en in onze stad. Het stadsbestuur besloot niet aan de zijlijn te blijven staan maar concreet actie te nemen om enerzijds de klimaatopwarming af te remmen en anderzijds de nodige bescherming te voorzien tegen niet-afwendbare gevolgen.

In het thema klimaat, leefbaarheid en meer groen in de stad hebben we de voorbije paar jaar heel wat acties ondernomen en projecten opgestart. Op deze webpagina vind je enkele voorbeelden van wat wij doen en wat je zelf kan doen. Samen maken we van Oudenaarde een groene, duurzame stad!

 

Nog even geduld - deze pagina is in opbouw.