Autodelen

De gemiddelde Vlaamse wagen staat 95% van de tijd stil.
En die van jou?

Bij autodelen wordt dat gebruik geoptimaliseerd en maken meerdere gezinnen of organisaties na elkaar gebruik van een wagen.
Door efficiënter om te gaan met auto’s, zijn er niet alleen minder wagens in omloop maar wordt de zware investering bovendien gedeeld. En dat betekent meer budget voor andere dingen! 

Rij je minder dan 12.000km per jaar, dan blijkt autodelen voordeliger dan een eigen wagen aan te schaffen. Bovendien verlost autodelen je ook van veel gedoe zoals het onderhoud, de keuring of het betalen van belastingen en verzekeringen.

Hoe werkt het?

Bij autodelen gebruik je de auto enkel wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kan privéwagens onderling delen met buren of vrienden. Er bestaan hiervoor verschillende autodeelplatformen waarbij je kan aansluiten om de praktische kant van dit autodelen te regelen. Je kan ook gebruik maken van publieke wagens van een autodeelaanbieder, zoals Cambio. Deze deelwagens kunnen dan door alle Cambioleden gebruikt worden. Bij de meeste autodeelsystemen betaal je een vergoeding voor de door jou afgelegde kilometer en voor de gebruiksduur. Bij sommige systemen komt daar een kleine abonnementsbijdrage bij of een eenmalige instapkost.

Waarom autodelen?

De 5 troeven van autodelen:

  • Gemakkelijk: verlies geen tijd met praktische zaken en beschik altijd over een deelauto in jouw buurt.
  • Goedkoop: spaar jaarlijks een heleboel geld door enkel je effectieve gebruik te betalen.
  • Milieuvriendelijk: ga voor minder CO2-uitstoot en een groener Oudenaarde met meer ruimte.
  • Sociaal: ontmoet autodelers in je buurt en word lid van de autodeelcommunity.
  • Flexibel: deel jouw wagen of kies een deelauto op maat van jouw situatie en geniet van jouw vrijheid.

 

Grosso modo kan je de initiatieven opdelen in autodeelaanbieders met eigen vloot en eigenaars die hun (privé)wagen ontlenen aan gebruikers:

Autodeelaanbieders met eigen vloot

Deze aanbieders stellen een wagenpark ter beschikking van hun leden. Het wagenpark verschilt per aanbieder en kan uit verschillende modellen bestaan. De gebruiker betaalt aan de organisatie voor het gebruik van een wagen, per kilometer en/of per tijd. De wagens staan op vaste standplaatsen in de omgeving van de gebruikers. Bij de meeste aanbieders, zoals bij Cambio, moeten de deelwagens worden afgehaald en teruggebracht op dezelfde standplaats (‘stationbased autodelen’).

Eigenaar ontleent (privé)wagen aan gebruiker

Door je aan te sluiten bij een autodeelorganisatie kan je als eigenaar of gebruiker beroep doen op een aangepaste autodeelverzekering, een online reservatiesysteem, bemiddeling bij schade en kan je in grote mate afspraken en regels zelf bepalen.

Kostendelend

Bij deze vorm van autodelen worden één of meerdere private wagens door verschillende (buurt)bewoners gedeeld volgens een kostendelend principe. De eigenaar maakt geen winst maar krijgt de reële kostprijs van de wagen per gedeelde kilometer.

Vraag en aanbod

Een bedrijf stelt een online platform ter beschikking waarop eigenaars hun wagen kunnen registreren. Iedereen die zich vervolgens als gebruiker aanmeldt, kan elke wagen op het platform huren tegen een door de eigenaar bepaalde vergoeding (kilometerprijs en/of uurprijs). Een deel van deze opbrengst gaat naar het bedrijf voor het gebruik van het online platform, verzekering en pechbijstand. Dit autodeelsysteem wordt in de praktijk ook peer-to-peer (P2P) autodelen genoemd.

Autodelen in Oudenaarde

Momenteel zijn volgende autodeelsystemen actief in onze stad:

Ontbreekt er ondertussen een organisatie in het rijtje? Laat het ons weten via mobiliteit@oudenaarde.be!

Een overzicht van alle autodeelaanbieders die in België actief zijn, vind je HIER.
Via de onderstaande link vind je een kaartoverzicht met de locaties van de deelwagens en de locaties van mensen die nog op zoek zijn naar een deelauto.

Autodelen: onderdeel van de ideale vervoersmix

Wist je dat:

  • Je afstanden onder de 500m perfect te voet kan doen?
  • Je afstanden onder de 7 km perfect met de fiets kan afleggen?
  • Er heel wat langere afstanden zijn die perfect met het openbaar vervoer afgelegd kunnen worden?
  • Autodelen de ideale aanvulling is op stappen, trappen en het openbaar vervoer?

De verplaatsingen van de toekomst zijn multimodaal. Dit wil zeggen dat we om van A naar B te gaan we verschillende vervoersmiddelen met elkaar combineren.

Naast autodelen kan je in Oudenaarde dus ook fietsdelen! Via Blue Bike worden aan het station deelfietsen aangeboden.
Kleine herstelling nodig aan je fiets terwijl je je cambiowagen gebruikt? De medewerkers van het Fietspunt helpen je graag.

Ook verkocht?
Word autodeelambassadeur en vertel het voort! 

Een vraag of een suggestie? Laat het ons weten op mobiliteit@oudenaarde.be
Met de steun van Autodelen.net en E-deal.