Asbest

Asbest

Asbest is een natuurlijk product die in de periode 1945 tot in de jaren 80 veelvuldige werd gebruikt in gebouwen, woningen en installaties omdat het zeer nuttige eigenschappen bevat. Het is een sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop product. Helaas is ondertussen gebleken dat de asbestvezels die kunnen vrijkomen heel schadelijk zijn voor de gezondheid als ze worden ingeademd.

Aangezien de vezels zodanig klein zijn kunnen ze tot diep in de longen doordringen en ernstige problemen veroorzaken. Asbest inslikken of aanraken is op zich niet schadelijk, maar er wordt wel aangeraden om de handen na aanraking goed te wassen.

Asbestverwijdering

Het is nog niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in uw gebouw of woning te verwijderen tenzij het in een slechte staat verkeerd, of bloot komt te liggen tijdens renovatiewerken. Hoewel er geen verplichting is, wordt het wel sterk aangeraden aangezien het een positieve impact heeft op de waarde van het gebouw.

Containerpark

NIEUW. Vanaf 1 juli 2021 is het verplicht om asbestcement verpakt aan te bieden in het containerpark. Dat dient vooraf te gebeuren. Is het asbest nog niet verpakt, dan krijg je geen toegang tot het containerpark. Ter plaatse verpakken is niet toegelaten.

Praktisch

 • Grote stukken asbestafval zoals golfplaten zijn te verpakken in doorzichtige bouwfolie van minstens 100 micron (0,1 millimeter dik). Die folie is onder meer te vinden in doe-het-zelfwinkels. Ook op het recyclagepark zijn speciale zakken beschikbaar om grote stukken asbest correct te verpakken.
 • Kleinere stukken asbestafval zoals leien, moeten in doorzichtige folie, of in stevige, transparante plastic zakken, altijd goed dicht geplakt te zijn met stevige kleefband.

Premies

 • Stad Oudenaarde geeft momenteel geen subsidies voor het verwijderen van asbest uit de woning.
 • Fluvius voorziet vanaf 1 januari 2021 een premie van 8 euro per vierkante meter voor wie tijdens renovatiewerken asbesthoudende materialen van de dakbedekking of het onderdak, of van de gevelbekleding van de buitenmuur laat verwijderen door een professionele aannemer (bekijk hier het informatieblad).

Meer info

Op asbestinfo.eu vind je

 • info op maat van Oudenaarde
 • antwoorden op vragen als
  • Waar komt asbest vandaan?
  • Hoe herken ik asbest?
  • Wat als mijn woning asbest bevat?
  • Wie kan mijn asbest verwijderen? 

Lees meer over omgaan met asbest op www.ovam.be.

Voor meer info over premies door Fluvius kan je terecht op www.fluvius.be (zoekterm 'asbest').