Parkeerkaarten

Wie gedomicilieerd is in de zone betalend parkeren of in een straat met een parkeerregime van blauwe zone kan een bewonerskaart aanvragen, waarmee in de betrokken zone of straat onbeperkt kan worden geparkeerd. 

  • Met bewonerskaarten voor de blauwe zone mag je enkel in de eigen straat onbeperkt parkeren.
  • Voor de bewonerskaarten in de zones betalend parkeren zijn er drie zones en mag je met je bewonerskaart enkel in deze zone parkeren waarin je eigen woning gelegen is. De zones zijn:  
  1. Zone A:  Markt – Nederstraat – Hoogstraat – Einestraat – Kattestraat – Minderbroedersplein – Smallendam – St. Walburgastraat – Woeker – Achter de Wacht
  2. Zone B:  Broodstraat – Jezuïetenplein – Tussenbruggen –  Krekelput – Burgschelde – Gentiel Antheunisplein – Louise Mariekaai - Lappersfort – Voorburg – Burg
  3. Zone C:  Tacambaroplein – Stationsstraat – Beverestraat – Jozef Braetstraat – Stationsplein – Wijngaardstraat – Verdurestraat – Meinaert – Generaal Pershingstraat – Gevaertsdreef (enkel gedeelte tussen Tacambaroplein en Generaal Pershingstraat)

Per gezin kunnen maximaal twee bewonerskaarten uitgereikt worden. De kostprijs? In de blauwe zone is de eerste kaart gratis, voor de tweede betaal je 74,40 euro. In de betalende zone kost de eerste bewonerskaart 74,40 euro, de tweede 125 euro. Het bedrag moet worden overgeschreven naar het rekeningnummer BE10 0961 4376 2004. De kaarten zijn één jaar geldig en kunnen HIERONDER worden aangevraagd.

PERSONEN MET EEN HANDICAP

Houders van een geldige kaart voor personen met een handicap kunnen onbeperkt gratis parkeren in de betalende en blauwe zone, buiten op de Shop&Go-zones waar ze ook slechts 30 minuten gratis mogen parkeren. Ze zijn niet verplicht hun auto te parkeren op de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap. De kaart moet met de voorzijde zichtbaar op het dashboard worden gelegd zodat de vervaldatum van de kaart steeds zichtbaar is. Indien de vervaldatum niet zichtbaar is of je maakt gebruik van een ongeldige kaart kan je een parkeerretributie van 25 euro per halve dag aangerekend worden. 

Beschik je over een parkeerkaart voor personen met een handicap en wens je een parkeerplaats voor personen met een handicap aan te vragen? Dat kan hier.

HUISARTSEN EN VERPLEEGKUNDIGEN

Huisartsen en verpleegkundigen kunnen een parkeerkaart kopen voor de zone betalend parkeren indien ze veelvuldig in de zone cliënten moeten bezoeken. De kostprijs bedraagt 74,40 euro per jaar en kan HIERONDER digitaal worden aangevraagd. 

Wil je jouw parkeerplaats voor je inrit beschikbaar stellen voor zorgverleners? Hier vind je meer info en een aanvraagformulier.

AANNEMERS

Een inname van een parkeerplaats voor het parkeren van onder andere een werfwagen of container dient aangevraagd te worden bij de dienst Bestuur Infrastructuur Administratie. 
Alle informatie en een aanvraag voor een inname openbaar domein kan je hier online aanvragen.