Sterilisatie katten

Sinds 1 april 2018 is de sterilisatie van katten verplicht vóór de leeftijd van 5 maand oud. Dit geldt voor je eigen kat, maar in principe ook voor zwerfkatten. Meld het daarom als je een zwerfkat ziet >
 

Probleem

Er zijn meer katten dan mensen die een kat willen. Daardoor zitten de asielen overvol, belanden veel katten op straat en moet men jaarlijks meer dan tienduizend katten laten inslapen.

Zwerfkatten leven in slechte omstandigheden en zorgen voor overlast. Denk maar aan opengescheurde vuilzakken, uitwerpselen en vechtpartijen. Bovendien brengen ze duizenden al even vruchtbare nakomelingen voort.

Je kat laten steriliseren of castreren helpt het probleem in te dijken. Dat is ook beter voor je kat zelf. Geraak niet onverwacht opgezadeld met een ongewenst nestje. De poezenpil is niet 100% betrouwbaar en heeft bovendien veel (potentieel dodelijke) bijwerkingen.
 

Sterilisatie is verplicht

Wetgeving

 • Elke verkochte of weggegeven kat moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn.
 • Sinds 1 april 2018 is sterilisatie verplicht vóór de leeftijd van 5 maand oud.
 • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Belangrijk

 • Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).
 • De verkoper is hiervoor verantwoordelijk en moet dus ook de kosten dragen. Dit geldt ook als je een kat gratis weggeeft.
 • Vroegcastratie heeft de voorkeur: kittens ondervinden minder last van de operatie en het herstel gaat ook sneller op jongere leeftijd.
 • De sterilisatie wordt door de dierenarts genoteerd bij de registratie in de databank CatID.

VOORDELEN

 • Rustigere kat. Sterilisatie of castratie geeft katten rust en maakt hen aangenamere huisdieren. Katten worden vruchtbaar vanaf 5 à 6 maanden. Vanwege hormonen worden ze om de 2 à 3 weken gedurende ongeveer een week erg rusteloos en janken ze dag en nacht de buurt bij elkaar. Katers gaan dan sterk ruikende urine sproeien, rondzwerven en vechten met andere katers. Ze worden roekeloos en hebben daardoor meer kans om aangereden te worden. Ook kattinnen kunnen urine gaan sproeien. Sterilisatie of castratie helpt je kat van deze hormonen af die ervoor zorgen dat ze met zichzelf geen blijf weten.
 • Huiselijkere kat. Bij een gesteriliseerde of gecastreerde kat hoef je niet meer ongerust te zijn dat hij of zij dagenlang wegblijft. Doordat je kater minder rondzwerft en vecht, loopt hij minder kans op ongelukken, wonden en abcessen.
 • Minder ziektes. Sterilisatie of castratie verkleint de kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker bij je kattin (de kans daalt tot bijna nul voor de eerste krolsheid). Bovendien voorkomt het dat je kat een seksueel overdraagbare én dodelijke ziekte oploopt door te paren (bv. kattenaids of leukose).
 • Langer leven. Sterilisatie of castratie zorgt er gemiddeld voor dat katten langer leven.