Tuincoach

Wil je graag je tuin natuurlijker, ecologischer en klimaatvriendelijker maken, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Stad Oudenaarde biedt haar inwoners in 2023 en 2024 de mogelijkheid om gratis tuinadvies (inclusief plaatsbezoek) aan te vragen en werkt hiervoor samen met een lokale tuinarchitect. Zo hoopt de stad op meer biodiversiteit en een aangenamere, natuurlijke stadsomgeving.

De tuinen van inwoners zijn vaak ‘kleinere’ stukjes groen, maar omvatten samen meer dan 10 procent van al het groen in Vlaanderen. Ze hebben een grote impact op onze omgeving en creëren ecologische verbindingen tussen de grotere groene zones in onze stad. Ze kunnen ook kleine natuurgebieden op zichzelf zijn, bieden heel wat plaats voor de lokale biodiversiteit en spelen een grote rol bij de infiltratie van hemelwater.

Waarmee helpt de tuincoach mij?

Het tuinadvies geldt voor zowel voor-, achter- als geveltuinen en heeft aandacht voor:

  • Ontharding
  • Captatie en infiltratie van hemelwater
  • Hoe je tuin zich kan wapenen tegen periodes van droogte en intense regenval
  • Hoe je in je tuin meer ruimte kan ontwikkelen voor biodiversiteit

Tijdens het plaatsbezoek van de tuincoach, dat 60-90 minuten duurt, is er ruimte om vragen te stellen. Nadien ontvang je een uitgeschreven advies op maat waarin onder andere enkele richtlijnen, beheertips en een mogelijke soortenlijst voor aanplantingen in de tuin zijn opgenomen. Met die visie kan je als inwoner verder aan de slag indien gewenst.

Hoe kan je de tuincoach inschakelen?

Via onderstaand aanvraagformulier kun je jezelf kandidaat stellen voor een gratis, vrijblijvend tuinadvies aan huis. Daarin vragen we om je contactgegevens achter te laten en ons enkele foto’s van je tuin (of situatieschets) te bezorgen met een korte omschrijving van jouw noden en wensen, zodat de tuincoach zich kan voorbereiden op het plaatsbezoek. De tuincoach neemt vervolgens contact op om een datum af te spreken.

Het aantal adviezen per jaar is beperkt. Wacht dus zeker niet te lang.

Heb je nadien foto’s van de werken? Stuur ze zeker door naar milieu@oudenaarde.be. Daar kan je ook terecht voor meer info.