Abdijcomplex Maagdendale

Als je gebouwen als uitbundig zou kunnen omschrijven, zou dit abdissenhuis perfect aan het te verwachten plaatje voldoen.

Dit pand werd gebouwd in 1663 en de gevel herbergt twee rondboogdeuren met barokke omlijstingen en sculpturen. Deze jonge telg kondigt de aanwezigheid van een immense site aan: het abdijcomplex Maagdendale. Dit werd gesticht in 1233 door de orde van de cisterciënzers en was een van de belangrijkste vrouwenabdijen van Vlaanderen. Het oudste restant is de 13e-eeuwse abdijkerk. Ook het poorthuis (1621) is bewaard gebleven ondanks bombardementen tijdens de Franse Revolutie.

In 1826 kwam het klooster in handen van de Belgische staat en werd de site van 1830 tot 1966 gebruikt als militaire kazerne. De aanwezigheid hiervan leidde tot een bloeiend uitgaansleven met vele café’s in de wijk van de Baarstraat. De barakken sloten de deuren in 1966. Nu wandelen de leerlingen van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst hier door de eeuwenoude kloostergangen en kun je in het stadsarchief snuisteren.