MOU opent nieuwe expo 'BEESTIG!'

PERSBERICHT 19.04.2022

Vanaf 22 april tot en met 30 september 2022 loopt in het MOU de nieuwe tentoonstelling ‘Beestig! Dieren in de wandtapijtkunst 1500-1700’, waarin het bijzonder rijke thema van diervoorstellingen in de wandtapijtkunst belicht wordt. Stad Oudenaarde zet die expositie in de kijker en geeft een woordje uitleg in aanwezigheid van Stefaan Vercamer (Schepen van Cultuur) en Geertrui Van Kerkhoven (Conservator van het MOU).

Oudenaarde staat sinds oudsher bekend om haar wandtapijtproductie. Die beleefde een absoluut hoogtepunt in de zestiende eeuw. De bloei beperkte zicht niet tot Oudenaarde, maar wakkerde ook de productie in nabijgelegen centra Edingen en Geraardsbergen aan.

“Dieren komen verrassend veel voor in de wandtapijtkunst van deze periode. Hun voorkomen varieert van wilde dieren zoals een neushoorn verhuld in grootbladig groenwerk, over weelderige jachtscènes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met vogels van allerlei allooi", verklapt Geertrui Van Kerkhoven, conservator van het MOU.

De verschillende diervoorstellingen bieden ook een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden. Vertrouwde dieren als onderdeel van het dagelijkse leven, exotische beesten die vanuit ‘de nieuwe wereld’ naar Europa werden verscheept en zo in vorstelijke menagerieën – de voorlopers van onze dierentuinen – terecht kwamen, fabelwezens en bizarre monstertjes in mythische en religieuze sferen, ze passeren allen de revue.

“Het MOU toont voor het eerst meer dan 30 wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen”, weet Stefaan Vercamer, schepen van Cultuur van de Stad Oudenaarde. “Deze worden geconfronteerd met allerhande voorwerpen waaronder een kunst- en rariteitenkabinet met opgezette dieren en andere ‘naturalia’ en een fantastisch drakenskelet.”

Het MOU kon rekenen op verschillen bruiklenen van andere musea en private bruikleengevers.

Voor de heuse dierenparade kreeg het MOU de medewerking van het GUM, Gents Universiteitsmuseum, en ook voor de hedendaagse interpretatie van de wunderkammer was er een samenwerking met onder andere het Museé d’histoire naturelle et Vivarium uit Doornik en het Huis Beaucarne in Ename.

“Zo biedt ‘Beestig!’ de bezoeker een rijkgeschakeerde blik op de wondere wereld van dieren in deze periode”, besluit de schepen van cultuur.

Meer info www.mou-oudenaarde.be