't zoemt in 't Spei

Op 1 juni 2017 werd in het natuureducatief gebied ’t Spei een bijenhal geopend. De Koninklijke Oudenaardse Bijentelersmaatschappij leverde 6 bijenkasten, van waaruit honingbijen kunnen uitvliegen naar de hoogstamboomgaard en bloemrijke graslanden. Ook aan de wilde, solitaire bijen werd gedacht: de leerlingen van het 4e jaar houtbewerking van Bernardustechnicum timmerden een prachtig insectenhotel voor hen.

Onze bijen staan onder druk. Door het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen, een afname van de bloemenrijkdom en aantasting door een parasiet gaan hun aantallen sterk achteruit. Daarbij komt nog de bedreiging door de Aziatische hoornaar, die in Oudenaarde werd aangetroffen. Nochtans zijn bijen als bestuivers broodnodig voor het behoud van de biodiversiteit en onze voedselproductie. De nieuwe thuis voor bijen in ’t Spei is dus goed voor hen, maar ook voor ons.

Bij de opening op 1 juni mochten de leerlingen van het 3e leerjaar van KBO Leupegem de spits afbijten: zij kregen deskundige uitleg van imker Roger De Vos en mochten op de foto voor de krant. Uiteraard zijn ook andere scholen en klassen welkom in ’t Spei en bij de bijen!

Meer info of reserveren: 055 33 51 47 of milieu@oudenaarde.be