Brons voor Oudenaarde bij Canadese groen- en bloemenwedstrijd

Stad Oudenaarde heeft brons behaald bij de internationale groen- en bloemenwedstrijd Communities in Bloom. Naast de bronzen prijs, beloonde de Canadese jury de stad met de International Landscape Protection, Planning and Design Award. 

Communities in Bloom

Oudenaarde werd in 2018 door de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) verkozen tot ‘Groen en Bloemengemeente 2019’. Het jaar nadien nam Oudenaarde deel aan de Europese groen- en bloemenwedstrijd Entente Florale Europe, waarbij de stad een gouden medaille won. Nu waagde de stad haar kans bij de internationale competitie Communities in Bloom, een Canadese wedstrijd die focust op de duurzame vergroening van steden met het oog op een betere leefkwaliteit en biodiversiteit.

Internationale jury

Begin juli bezochten twee juryleden uit Canada en Verenigd Koninkrijk onze stad voor een evaluatie op vlak van groen en leefmilieu. De stad werd beoordeeld op zes criteria: algemene netheid, duurzaamheid, erfgoed, bosbeheer, landschap en bloemenrealisaties. De juryleden kregen een overzicht van alle inspanningen die de stad levert om te verduurzamen.

Zo werd onder andere de inspanningen rond bijenvriendelijk groenbeheer toegelicht, net zoals ons aangepast grasbeheer naar aanleiding van de actie Maai Mei Niet en de vele onthardingsprojecten. Ook de prachtige bloemenrealisaties doorheen de hele stad mochten niet ontbreken. 

Bronzen medaille én landschapsaward

Tijdens het internationaal symposium in oktober 2022 ontving de stad de bronzen prijs, met een speciale erkenning voor het erfgoed van de stad. De Canadese jury beloonde de stad ook met de International Landscape Protection, Planning and Design Award, een prijs voor duurzaam landschap- en bosbeheer. Naast de prijzen ontving de stad ook heel wat relevante feedback van internationale experten.