×

Wandtapijten

Het MOU onthult de rijke geschiedenis van Oudenaarde. Van de 15de tot de 18de eeuw maakte de Scheldestad furore in de wandtapijtkunst. Vooral in de 16de eeuw beleefde de productie en de wereldwijde export van dit luxe product gouden tijden. Oudenaarde was een van de belangrijkste centra van de tapijtindustrie naast Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge. 

Een vleugje chauvinisme is dik verdiend. De kwaliteit van het Oudenaardse wandtapijt getuigt van een buitengewoon vakmanschap. Het notoire product is herkenbaar aan een uniek merkteken. De specialiteit van de streek, de zogenaamde ‘verdures’ of groenwerken, zijn wijd en zijd befaamd.

Wist-je-dat? Keizer Karel V stond niet alleen bekend als de heerser van een rijk waar de zon nooit onderging, maar ook als fervente liefhebber van wandtapijten. Het Oudenaardse weversmerk met wapenschild en bril van Oudenaarde kwam er dankzij een officiële ordonnantie van de keizer himself. Een kwaliteitslabel avant la lettre.

Het museum breidt de eigen collectie wandtapijten gestaag uit. In 2023 bracht het bestuur nog een verloren buit terug naar huis. Een historisch tafereel uit de reeks "De geschiedenis van Alexander" waarvan het MOU reeds 4 wandkleden in z’n bezit heeft. Het werk werd geveild in Frankrijk en is nu te zien in het museum. De stad van het Vlaamse wandtapijt draagt trots haar roemrijke verleden uit, nu en in de toekomst. 

Genres binnen de wandtapijtkunst

De hele periode van de wandtapijtproductie lang zijn er grosso modo twee grote genres, die in de loop van de decennia uiteraard evolueren qua benadering en stijl: er zijn decoratieve en figuratieve wandtapijten. 

Decoratieve reeksen wandtapijten vertellen, als we het negatief formuleren, geen verhaal. Je ziet er planten (in vaktermen: ‘groenwerk’, ‘verdure’, ‘bosschage’ of ‘feuillage’), bestaande en mythologische dieren en versiering in bijzondere vormen (in vaktermen: ‘grotesken’). Verdures zijn technisch het makkelijkst om te maken en het genre leent zich goed voor gestandaardiseerde massaproductie. Deze wandtapijten vinden hun klanten tot in de hoogste kringen.

Figuratieve reeksen wandtapijten stellen verhalen met personages voor. Het gaat in de eerste plaats om episodes uit het Oude Testament, maar ook uit de Grieks-Romeinse mythologie en geschiedenis.

Er zijn ook tussenvormen: decoratieve wandtapijten met veel groenwerk, in combinatie met de voorstelling van een verhaal-met-personages. Veel wevers in Oudenaarde en in andere centra leveren beide genres.