×

Toeleider Ahmad ontvangt nieuwkomers

Ahmad Ayran kwam in 2017 vanuit Syrië naar Oudenaarde. Alles was nieuw en hij sprak de taal niet, waardoor het allesbehalve evident was om zijn weg te vinden in onze stad. Daarom helpt hij ondertussen al ruim vijf jaar nieuwkomers in Oudenaarde. We gingen even kennismaken met onze toeleider.

Het artikel verscheen eerder in ons stadsmagazine Adriaen van maart 2024. Je kan alle edities ook online lezen.

Wat is de taak van een toeleider? 

Ahmad: “Als toeleider ben je een brug tussen nieuwkomers met een migratieachtergrond en diensten en organisaties. Ik toon hun letterlijk en figuurlijk de weg naar hulp- en dienstverlening, loketten in het Sociaal Huis, het Administratief Centrum Maagdendale, scholen, (vrijetijds)organisaties en andere (lokale) partners. Ik verwijs hen bijvoorbeeld door naar Nederlandse lessen, maak voor hen een afspraak om een verblijfskaart aan te vragen en maak tijd voor andere vragen die ze hebben. Dat kan gaan over het inschrijven van de kinderen op school, in een voetbalclub en andere administratieve ondersteuning. Daarnaast help ik hen ook om bijvoorbeeld officiële brieven te vertalen en begeleid ik mee de gesprekken die gaan over werk of een stage zoeken.” 

Ik help mensen de weg te vinden in de hulp- en dienstverlening van de stad

Wie kan bij jou terecht? 

Ahmad: “Nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst zoals uit Turkije, Syrië en Oekraïne, die vaak anderstalig zijn en dus het Nederlands niet (goed) beheersen. Sommigen zijn naar België gekomen via gezinshereniging, anderen zijn politiek- of oorlogsvluchteling, zoeken werk of zijn hier illegaal. Velen denken dat ze bij mij niet met hun vragen en problemen terechtkunnen als ze werkloos zijn of geen leefloon hebben, maar dat klopt niet. Iedereen is hier welkom, ook ‘oudkomers’ die hier al even wonen.” 

Waarom is een toeleider belangrijk? 

Ahmad: “Het is voor nieuwkomers moeilijk om de weg te vinden in de stad en alle hulp- en dienstverlening die er is. Het is ook voor hen belangrijk dat ze alle informatie begrijpen, want dat kan helpen bij de integratie. Als toeleider kan ik de weg tonen en hun de nodige informatie bezorgen. Toen ik hier zo’n zeven jaar geleden aankwam vanuit Syrië, samen met mijn minderjarige zus, heb ik zelf steun mislopen omdat ik niet alle informatie had. Ik had na enkele maanden Nederlands geleerd, een woning gevonden, een leefloon aangevraagd en ons nieuw leven hier opgebouwd, maar dat was financieel heel zwaar. Pas na drie jaar kwam ik te weten dat ik eigenlijk recht had op een pleegzorgvergoeding.” 

Hoe kunnen nieuwkomers je bereiken? 

Ahmad: “Ze bereiken mij via Whatsapp, mijn Facebookgroep ‘ Toeleider in Oudenaarde’ (waar ik alle activiteiten van de stad deel) of ze worden doorverwezen door collega’s, scholen of andere cliënten. Daarnaast ga ik zelf actief op zoek naar nieuwkomers. Zo vraag ik bij de dienst Burgerzaken een lijst op, bel ik hen op om kennis te maken en ben ik bewust aanwezig tijdens activiteiten zoals Taalkriebels en Buurtsport. Ik help er niet alleen mijn collega’s, maar blijf er tot de ouders hun kinderen komen oppikken om zo ook hen te ontmoeten. Ik monitor bovendien hun situatie en pols geregeld naar hoe het met hen gaat." 

Ibrahim kwam in 2019 vanuit Turkije naar België als politiek vluchteling. 

“Ik verbleef eerst twee maanden in een asielcentrum en ben nadien naar een LOI-woning (Lokaal Opvanginitiatief) in Oudenaarde gaan wonen”, vertelt Ibrahim. “Toeleider Ahmad kwam daar tweewekelijks op bezoek. Als nieuwkomer ervaar je heel wat stress: je komt in een nieuw land terecht, je krijgt brieven die je niet begrijpt en er moet heel wat in orde gebracht worden. Ik kreeg gelukkig veel hulp van de sociale dienst van de stad en van Ahmad, want Ahmad kan een beetje Turks en heeft zowat dezelfde cultuur. Hij hielp me onder andere met de documenten van mijn kinderen in orde te maken, die via gezinshereniging hier kwamen.” Ook nu houden ze nog contact. “Onlangs belde hij om te horen hoe het met mij gaat. Het is geruststellend dat je iemand hebt op wie je altijd kan rekenen als je vragen of problemen hebt. Je weet nooit wat morgen brengt.”

Toeleider Ahmad en Ibrahim