Het zoemt in Oudenaarde!

Onze bijen staan onder druk! Door het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen, een afname van de bloemenrijkdom en aantasting door een parasiet gaan hun aantallen sterk achteruit. Daarbij komt nog de bedreiging door de Aziatische hoornaar, die in Oudenaarde werd aangetroffen. Nochtans zijn bijen als bestuivers broodnodig voor het behoud van de biodiversiteit en onze voedselproductie.

Om de hommels en bijen een handje te helpen, heeft de stad honderden vierkante meters ingezaaid met zowel éénjarig als meerjarig bloemenzaad. Daarbovenop werden 6350 bijenvriendelijke vaste planten aangeplant. In het kader van ecologisch verantwoord bermbeheer, voert de stad slechts een maaibeurt uit per jaar op bloemrijke locaties. Dit aangepast maairegime kan de omstandigheden voor bijen fel verbeteren.

In het natuureducatief gebied ’t Spei werd op 1 juni 2017 een bijenhal geopend. De Koninklijke Oudenaardse Bijentelersmaatschappij leverde zes bijenkasten, waaruit honingbijen kunnen uitvliegen naar de hoogstamboomgaard en bloemrijke graslanden. Ook aan de wilde, solitaire bijen werd gedacht: de leerlingen van het vierde jaar houtbewerking van Bernardustechnicum timmerden een prachtig insectenhotel voor hen. De nieuwe thuis voor bijen in ’t Spei is dus goed voor hen, maar ook voor ons.

Wil je graag met jouw vereniging of klas een bezoekje brengen aan de bijenhal in het ’t Spei? Contacteer de milieudienst via 055 33 51 47 of milieu@oudenaarde.be.

AZIATISCHE HOORNAAR

De eerste Aziatische hoornaar dook in België op in 2011 en sindsdien breidt de soort snel uit. Deze wesp heeft het gemunt op bijen en andere insecten en wordt beschouwd als een invasieve exoot. In België wordt ze gemonitord en de populatie wordt beheerd door nesten te verdelgen.

Surveillance vergt vele ogen op de uitkijk, ook die van jou! Heb jij een Aziatische hoornaar gespot? Laat het dan zeker weten via vespawatch.be. 

Hoe herken je een Aziatische hoornaar? 

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een 1 euro muntstuk in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk. Het achterlijf van de Aziatische hoornaar is zwart met enkel één donkergeel achterlijfsegment. 

 

 

 

 

 

TIP: zo kan jij de bijtjes helpen

  • Kies voor nectarrijke bloemen in je tuin en vermijd woekerende exoten
  • Vermijd pesticiden, ze verzwakken of doden bijen
  • Leg een kruidentuintje aan! Bloeiende lavendel, salie of marjolein zijn echte bijenlokkers. Plant de kruiden in een zonnige hoek van je tuin en geniet van al het leven dat je rond de oren zoemt.
  • Ga voor een bijenhotel! Maak er zelf eentje of kies voor een versie aangeboden door een natuurvereniging.

Op zoek naar meer tips? Neem een kijkje op de website van natuurpunt!