SAM VANDERSTRAETEN

Duurzame Held 2021

Lokale samenwerkingen, CO2-neutrale zendingen en gerecycleerde ventieldopjes, HopSa(Sam)!

Sam Vanderstraeten is al meer dan negen jaar actief bezig met zijn passie voor bier onder de naam ‘HopSaSam’ en heeft sinds 2020 zijn eigen mini-brouwerij in Oudenaarde voor de productie van beperkte ‘speciale’ bieren. Grote volumes brouwt hij in andere brouwerij, die hij afhuurt. Hij draagt duurzaamheid hoog in het vaandel.

Van bierflesje tot verpakking

Sam probeert in eerste instantie creatieve bieren te maken en daarnaast bij alle stappen rekening te houden met duurzaamheid.

“Het begint bij mij al bij de etiketten van de bierflesjes. Daar kies ik bewust voor FSC-gelabeld papier, wat betekent dat de grondstof voor het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Bovendien werk ik al vier jaar met CO2-neutrale verzendingen. Recycleren doe ik waar ik kan. Zo roep ik mijn klanten actief op om een draagtas mee te brengen als ze een bestelling komen ophalen en geef ik grote bestellingen mee in dozen die al gebruikt zijn geweest. Ook mijn geschenkzakjes zijn 100 procent gerecycleerd en de ventieldopjes die ik meegeef zijn gemaakt van volledig gerecycleerde kunststof. Zelfs mijn koelwater recupereer ik. Dat wordt niet geloosd, maar doorgepompt naar de regenput en hergebruikt om bijvoorbeeld te wassen of het toilet te spoelen.”

Lokaal voorop

HopSaSam werkt vaak met lokale producten.

“Voor mijn Cuvée Congé-bier heb ik bijvoorbeeld gewerkt met wilde hop van aan de Schelde, die ik met vrijwilligers in Ename heb geplukt. In mijn Stouten Blackie-bier heb ik dan weer lekkies verwerkt. Maar ik kweek ook zelf bepaalde ingrediënten in mijn ecologische tuin, zoals habanero’s (pikante pepers). Bovendien hecht ik veel belang aan samenwerken met lokale handelaars. Zo is mijn Cuvée Congé alleen maar te koop in café Bonjour, een café dat niet vasthangt aan grote ketens. Tijdens de Week van de Eclair werd mijn Retteketet-bier dit jaar door bakkerij Burez in een eclair verwerkt. Op die manier is de bakker creatief bezig, komt mijn bier in de aandacht en promoot ik op mijn beurt zijn éclairs. Het is belangrijk om elkaar te ondersteunen.”

Een goede balans zoeken

Naar de toekomst toe wil Sam nog duurzamer te werk gaan, al vraagt dat wat puzzelwerk.

“Ik kan niet alles in één keer omgooien en de smaak of geur van al bestaande bieren mag natuurlijk niet veranderen. Het is eigenlijk een balans zoeken naar wat haalbaar is en een inspanning doen. Ik heb ook kinderen en het zou fijn zijn om het voor ons nageslacht houdbaar te houden. De coronacrisis heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat we voor sommige producten te afhankelijk zijn van het buitenland, terwijl veel lokale handelaars ze ook aanbieden. Wie lokaal en duurzaam werkt, houdt de leefomgeving en de lokale economie goed en actief. Ik ga de wereld niet verbeteren, maar als ik oud ben ga ik wel het gevoel hebben dat ik heb gedaan wat ik kon.”