RAOUL D’HOOSSCHE

Duurzame Held 2021

Boseigenaar Raoul ijvert voor meer bossen, die liefst worden opengesteld voor het grote publiek

Raoul D’Hoossche is al 40 jaar natuurgids en 25 jaar bestuurder bij de Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender.
Hij lobbyt bij andere partijen om bomen aan te planten, bossen te creëren en die open te stellen voor het grote publiek.
Hij geeft alvast zelf het goede voorbeeld met zijn eigen bos van 15 hectare met bivakzone.

Liefde voor bomen

Fysiek vind je Raoul gedurende vijf à zes uren per dag in zijn bos, maar in totaal is hij er al gauw zo’n 10 uur mee bezig. Zijn liefde voor de natuur is er al van jongs af aan.

“Ik was een boerenzoon en wou boer worden, maar die droom moest ik opbergen door het vroegtijdige overlijden van mijn vader. Mijn verdriet heb ik toen verwerkt in het bos. Ik kon praten met de bomen en vond mezelf terug. Uiteindelijk heb ik hoge economische studies gedaan, maar mijn liefde voor bomen groeide en dat doet het nog steeds.”

40 jaar natuurgids

Raoul heeft zelf 15 hectare bos met een bivakzone, is intussen al 40 jaar natuurgids en heeft zijn passie in die tijd al met bijna 20.000 mensen gedeeld.

“Ik praat niet alleen over planten met Latijnse namen, maar plaats natuurwandelingen in de maatschappij door onderweg thema’s tastbaar te maken zoals de opwarming van de aarde."

"Smeltende ijskappen en meer regen? Eigenlijk zijn het doodnormale verschijnselen. Mijn wandelingen komen dan ook niet uit een boekje. Het terrein, de groep, de leeftijd, het weer en het seizoen bepalen hoe ik mijn wandeling begeleid. Aan jeugd en natuur besteed ik extra aandacht. Zijn er kinderen mee, dan noem ik de hazelaar bijvoorbeeld de Nutellaboom om het te koppelen aan iets is wat ze kennen. Op een eenvoudige manier planten leren kennen en mogen stoeien in het bos helpt om zorgzaam met de natuur om te gaan. En de interesse is groot. De jeugd is heel goed bezig.”

Meer bos, voor iedereen

Deze Duurzame Held is al 25 jaar bestuurder bij de Bosgroep Vlaamse Ardennen tot Dender en ijvert ervoor om zoveel mogelijk bossen bij te creëren én open te stellen voor het grote publiek.

“In mijn bos kan iedereen vrij wandelen via de paden. De zon schijnt voor iedereen, dus waarom die natuurpracht niet delen met de maatschappij? Ik heb al gastenboeken vol mooie verhalen van mensen met problemen die baat hebben gehad bij hun tijd in de natuur."

​"Binnen de bosgroep hoop ik zoveel mogelijk boseigenaars daarvan te overtuigen. Eerder overtuigde ik al landbouwers om van hun grond bos te maken en kapitaalkrachtige eigenaars om in de Rijtemeersen een bos te maken. Daar hebben we nu een mooi biotoop en scheldelandschap gecreëerd. De biodiversiteit die daar ontstond is prachtig om te zien.”

Project op Edelareberg

Raoul plant dit jaar zijn 100.000ste boom en is bovendien de bezieler van een nieuw demobos op Edelareberg, dat na Nieuwjaar wordt geopend.

“Een hectare, dat ideaal is voor schoolbezoeken. Ik heb al veel gewerkt met jeugdbewegingen en zag dat de attitude om aan te planten er nog niet inzat. In het demobos gaan we cursussen geven over in welke grond je welke bomen kan planten, hoe diep die moeten worden geplant, enzovoort. Zo willen we jongeren aanmoedigen om zelf aan de slag te gaan.”