MARC DE JONGHE

Duurzame Held 2021

Voormalig aardrijkskundeleerkracht Marc helpt de CO2-doelstelling van Europa mee realiseren

In 2030 wil Europa de CO2-uitstoot met 55 procent verlagen ten opzichte van het niveau in 1990 en daar wil Marc De Jonge, actief bij Milieufront Omer Wattez en de Fietsersbond en voormalig Aardrijkskundeleerkracht, samen met zijn vrouw zijn steentje aan bijdragen.

Boodschap uitdragen

Als voormalig leerkracht Aardrijkskunde verplichtten de eindtermen Marc om het in de klas te hebben over klimaatopwarming en duurzaam omgaan met grondstoffen en bossen. Maar daar stopte het niet bij voor hem en zijn vrouw.

“Wij proberen zoveel mogelijk ‘De tien klimaatacties die werken’ toe te passen uit het boek van Pieter Boussemaere. Zo moet je nadenken over wat het meeste impact heeft. De meeste mensen denken intussen aan voeding en dat heeft zeker een impact, maar niet de grootste. Nog belangrijker is het bijvoorbeeld om jezelf te informeren en erover te spreken met anderen en dan vooral met politici. Als een stad of land iets beslist, heeft dat namelijk een grotere impact dan als je dat doet als consument. In mijn eentje gebruik ik bijvoorbeeld geen pesticiden, maar als de overheid zegt het te zullen reglementeren en het niet meer te zullen gebruiken op hun eigen terreinen, dan heeft dat een grotere impact.”

Bewust omgaan met energie

Zuinig zijn met (groene) energie en de juiste leverancier kiezen vindt Marc belangrijk.

“Mijn vrouw en ik verbruiken maandelijks 10 euro gas en 30 euro elektriciteit. Hoe we dat doen? Toen we 25 jaar geleden onze woning lieten bouwen, namen we al maatregelen die verder gingen dan de wettelijke verplichte norm. Zo investeerden we toen al bewust in isolatie om ons verbruik naar beneden te halen. Soms zijn bijkomende overwegingen nodig. Op onze zolder hangt bijvoorbeeld nog een gloeilamp, die slechts een paar uur per jaar brandt. Moet je die lamp dan weggooien? Neen, want er kruipt ook energie in het maken van zo’n lamp. Van zodra dat kon, hebben we ons trouwens aangesloten bij de coöperatieve Ecopower. Zij produceren en leveren hernieuwbare energie en als het nodig is kopen ze internationaal. Ook andere leveranciers bieden groene energie aan, maar investeren daarnaast ook in steenkoolcentrales. Dat is geen goede manier.”

Marc doet zoveel mogelijk met de fiets.

“We hebben dan ook rond de jaren 80 bewust gekozen om dichtbij de stad te gaan wonen. Al kan je natuurlijk niet alles met de fiets doen. Om bijvoorbeeld mijn moeder die slecht te been is op te halen rij ik wel nog met de auto. Een diesel van tien 10 jaar oud. Niet echt ecologisch, al investeerden we toen wel meteen in een roetfilter. Ik rij er nu nog even mee verder om genoeg te sparen voor een volledig elektrische auto. Al kan het zijn dat we voor een deelauto of helemaal geen auto meer kiezen."

Eén aarde voor 8 miljard mensen

Tot 2030 heeft Europa de tijd om een lagere CO2-uitstoot te realiseren.

“Ik heb dus nog negen jaar de tijd om mijn steentje daaraan bij te dragen. Wij, die een redelijk inkomen hebben, moeten daarin het voortouw nemen. Er is namelijk maar één aarde voor 8 miljard mensen en daarmee moeten we het doen. Komt er nog een temperatuurstijging, zullen we Gent, Antwerpen en Brugge moeten opgeven. De discussie gaat niet over wanneer dat zal zijn. Waarschijnlijk zullen de kinderen van mijn kleinkinderen ermee te maken krijgen.”