KOEN VAN DAMME

Duurzame Held 2021

Geen geloei, wel gejoel vanop de weide van boer Koen

Alle leerlingen van KBO Volkegem ‘De Sterrenkijker’ kunnen sinds vorig jaar elke middag hun hart ophalen op de weide van landbouwer Koen Van Damme. Meer dan drie voetbalden groot is dit ‘speelterrein’, inclusief bosje en beek. Koen doet dit gratis en is erg blij dat hij kan helpen om kinderen in contact te brengen met natuur.

Zonder twijfel

“Toen Evelien me contacteerde, heb ik niet getwijfeld. Ten eerste is onze weide het hele jaar door beschikbaar, want er grazen geen dieren. We gebruiken ze enkel om te hooien. Daarnaast kunnen wat kindervoetjes op zo’n grote weide absoluut geen schade aanrichten. Het valt me trouwens op dat ik nog nooit afval heb aangetroffen op de weide. Dikke pluim voor de kinderen en de begeleiders! Tot slot weet ik via mijn eigen kinderen, die intussen volwassen zijn, hoe welgekomen hulp van buitenaf is voor kleine schooltjes.”

Een wereld van verschil

Weinig scholen hebben eigen speelgroen of de mogelijkheden en middelen om hun speelplaats te vergroenen, waardoor kinderen en jongeren tijdens de schooluren amper in contact komen met de natuur. Dat was ook zo in KBO Volkegem.

Directrice Evelien Gauquier: “Kinderen horen thuis in de natuur. Het stimuleert hen om op onderzoek te gaan, te experimenteren en creatief te zijn. Ze leren ook over de natuur en om er zorg voor te dragen. Bovendien merken we dat spelen in het groen pestgedrag helpt te voorkomen. Op betegelde speelplaatsen zitten de leerlingen dan ook vaak op elkaars lip, terwijl ze zich op Koens weide kunnen uitleven en er voor elk wat wils is. Koen maakt voor onze kinderen een wereld van verschil.”

Genieten van den buiten

De klimaatverandering en de toekomst houden Koen bezig.

“Enerzijds beïnvloedt het onze inkomsten als landbouwers en anderzijds moeten er nog vele generaties na ons kunnen leven. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen hier kunnen genieten van de open ruimte, van de rust en de stilte."

"Dit is de Vlaamse Ardennen op haar mooist, met akkers, weides en bossen die in elkaar overvloeien. Velen zullen deze kans nooit krijgen. Tegelijk doet het me veel plezier dat kinderen hier kunnen ervaren dat een positieve wisselwerking tussen natuur en landbouw wél mogelijk is.”

Duurzame investeringen

Zelf gaan Koen en zijn gezin ook zo respectvol mogelijk om met hun omgeving.

“Zo hebben we een 900-tal zonnepanelen liggen, vangen we 2.500 m³ hemelwater op en proberen we zoveel mogelijk voedergewassen zelf te telen op onze akkers, zodat we zo weinig mogelijk dierenvoer moeten aankopen en laten overkomen. We investeerden ook in bewegingsdetectoren en timers voor de lichten.”