Kleine ka

Duurzame Held 2022

'Om goede doelen te steunen'

‘De meest warmhartige regisseur uit Zuid Oost Vlaanderen’, dat is Eric Meirhaeghe, oprichter en regisseur bij Kleine ka. Met dit theatergezelschap toert hij door de Vlaamse Ardennen en zamelt hij geld in voor het goede doel.

Kleine ka, groot hart

Honderden mensen hebben intussen ‘Valle Arriba’ en ‘Amazing Grace’ gezien, de eerste voorstellingen van theatergezelschap Kleine ka. Alles begon met een aangrijpend beeld.

“Op een dag zag ik hoe een moeder haar zwaar hulpbehoevende kindje in een rolstoel probeerde te plaatsen. Ze deed dat met zoveel geduld, met zoveel toewijding. Ik stond echt met bewondering te kijken en voelde dat ik iets moest doen. Dat iets is dan Kleine ka geworden, een theatergezelschap waarmee we tournees doen voor het goede doel.”

“De opbrengst van onze optredens schonken we aan ‘Give Us A Break’, een initiatief van ouders die kinderen hebben met een fysieke of mentale beperking. Allemaal ondervonden ze problemen om opvang te regelen tijdens schoolvakanties. Gevolg: ze moesten vaak al hun verlof opnemen, niet samen met hun partner, maar apart en zonder tijd om te ontspannen. ‘Give Us A Break’ biedt deze ouders welgekomen ademruimte en de kinderen zelf beleven ook nog eens een leuke tijd.”

43.000 euro ingezameld

Het is intussen vier jaar geleden dat Kleine ka haar eerste tournee aanvatte in de Vlaamse Ardennen. Het bracht hen van café over parochiezaal tot cultureel centrum, van Eine tot Ophasselt. De formule sloeg zo aan dat er prompt nog een tweede reeks voorstellingen werd ingelast. Opnieuw met succes. Ondanks corona en een noodgedwongen pauze van ruim twee jaar slaagde het gezelschap erin al 43.000 euro in te zamelen.

“Het belangrijkste aan Kleine ka is dat iedereen in de organisatie het doet omdat ze een groot hart hebben. We verdienen er zelf niets aan, alle opbrengsten worden geschonken aan een goed doel. Tot nu toe was dat ‘Give Us A Break’, maar in de toekomst hopen we ook andere verenigingen te kunnen helpen. Ik ben iedereen die zich inzet voor Kleine ka ontzettend dankbaar.”

Voor iedereen

‘Laat niemand achter’, het centrale thema dit jaar van de Week van de Duurzame Gemeente, ligt Kleine ka na aan het hart. Behalve armoede uitroeien, focust dit basisprincipe van de Verenigde Naties zich op de kansen die de meest kwetsbare groepen in onze samenleving horen te krijgen om deel te nemen aan het leven en aan alle vormen van vooruitgang.

“Kleine ka staat voor kleine kunst. We ijveren heel bewust voor pretentieloos theater. We komen naar de mensen toe en brengen verhalen waarin iedereen zich kan herkennen en waarmee je kan meeleven. Die toegankelijkheid staat bij ons voorop, op alle vlakken. We willen ons inzetten voor én met mensen. In de toekomst wil Kleine ka meer met kwetsbaren zelf werken en hen betrekken bij de productie en opvoering van de toneelstukken. Iedereen de kans geven om deel te nemen en zo dezelfde mogelijkheden bieden, dat vinden we echt belangrijk”, besluit Eric.