MODEST & KAMIEL

Duurzame Helden 2021

De (biologisch gekweekte) bloemetjes buitenzetten of smullen van eenvoudige, eerlijke, gezonde varkensworsten bij bioboerderij ‘Modest & Kamiel’

Didier Stofferus en Steven De Rijck baten samen de bioboerderij ‘Modest & Kamiel’ uit. Ze kweken er op diervriendelijke en biologische wijze buitenloopvarkens, veldbloemen en fruitbomen. Ook voor jongeren en volwassenen die het moeilijk hebben dragen deze twee bioboeren hun steentje bij, onder meer via het project ‘Uitgestelde Worsten’ en een samenwerking met Enchanté vzw.

 

Biologisch & diervriendelijk

Hun zoektocht naar hét geschikte plekje voor hun project vonden ze na acht jaar in onze deelgemeente Mater. Wat drie jaar geleden nog één grote grasvlakte was, is nu een kleine biotoop van 2 hectare. Diervriendelijkheid en biologisch staan hier voorop.

“Onze buitenloopvarkens hebben altijd een buitenloopweide ter beschikking, ze worden niet opgehokt. Ze lopen tussen veld- en eetbare bloemen, handmatig gezaaid en biologisch opgekweekt zonder pesticiden, en mogen ook putten maken voor modderpoelen. De grasvelden tussen de bloemen worden begraasd door schapen, die op hun beurt zorgen voor bemesting en onder andere insecten.”

‘Grootschaligheid is geen must’

Gasten kunnen van dat fraaie schouwspel meegenieten vanop de glamping: slapen en douchen naast de varkens en groenten oogsten uit de moestuin in hun openluchtkeuken. 

“We willen mensen graag inspireren en tonen dat grootschaligheid niet noodzakelijk is. Je kan wel degelijk op een kleine oppervlakte verschillende teelten kweken en dat zonder kunstmest of pesticiden, die eigenlijk meer kwaad dan goed doen aan de bodem. Je hoeft het ook niet altijd ver van huis te zoeken. Waarom bloemen van Kenia laten komen als je gewoon hier een boeketje kan plukken? We vinden het een mooie gedachte dat heel wat mensen hier zien dat biologisch kweken werkt, gezond en bovendien lekker is.”

Een hart voor sociale projecten

Didier en Steven zetten zich ook in voor mensen die het moeilijk hebben.

“Rond Nieuwjaar konden onze klanten onder de naam ‘Uitgestelde worsten’ 2 euro extra storten bovenop hun bestelling. Voor elke 2 euro ging er dan een varkensworst naar Enchanté vzw, die mensen die het nodig hebben helpen met kleine diensten. Zo kunnen ook zij kennismaken met onze varkensworsten, die eenvoudig, eerlijk en gezond zijn. Ze bevatten uitsluitend vlees, vet en kruiden , en dus geen bewaarmiddelen, water of extra zouten. Voor de coronacrisis kwamen hier ook verschillende jongeren van een leefgroep uit Zwalm meehelpen op vrijwillige basis volgens wat ze aankonden en waar ze zin in hadden. Maar ook volwassenen doen mee of vinden hier rust zonder medicatie of therapie.”