Duurzaam Oudenaarde
In de kijker
We kunnen er niet langer om heen: de klimaatopwarming is wetenschappelijk bewezen én momenteel reeds aan de gang. De gevolgen zijn hier en daar al zichtbaar en zullen nog toenemen, ook in onze streek en in onze stad.
Het Stadsbestuur besloot niet aan de zijlijn te blijven staan maar concreet actie te ondernemen om enerzijds de klimaatopwarming af te remmen en anderzijds de nodige bescherming te voorzien tegen niet-afwendbare gevolgen.
MEER...

Hoewel de CO2-uitstoot van het stadspatrimonium, de stadsvloot en de openbare verlichting slechts 2% van de totale uitstoot op ons grondgebied uitmaakt, neemt de stad een voortrekkersrol op bij de uitvoering van het klimaatplan. Reeds vóór de opmaak van het klimaatplan werd ingezet op energiebesparing in de gebouwen, duurzame nieuwbouw en renovatie en hernieuwbare energie. Sedert de ondertekening van het Burgemeestersconvenant en de opmaak van het klimaatplan (2015-2016) laten we ‘duurzaamheid’ ingang vinden bij alle diensten.
Onze verplaatsingen veroorzaken een belangrijk deel van onze CO2-uistoot. Dit betekent ook dat we binnen de sector ‘mobiliteit’ nog heel wat marge hebben om een verlaging van de uitstoot te realiseren.
Dat kan en moet op verschillende manieren gebeuren...

Na de bedrijven zijn onze woningen de grootste energieverslinders in Oudenaarde. Ruimteverwarming (of -koeling), sanitair warm water en elektriciteitsverbruik voor verlichting en allerhande apparaten en installaties zijn verantwoordelijk voor 23% van de CO2-uitstoot in Oudenaarde. Dit wil zeggen dat jij en ik mits een inspanning zeker kunnen bijdragen aan de realisatie van het klimaatplan.
De stad helpt je graag op weg!

Om de klimaatdoelstellingen te realiseren, moeten we in de eerste plaats onze energievraag verminderen. Maar helemaal zonder energie kunnen we natuurlijk niet. Daarom moeten we inzetten op hernieuwbare elektriciteitsproductie, groene warmte en biobrandstoffen.
Voor wie zelf wil investeren in hernieuwbare energie, zijn er tal van (budgetvriendelijke) mogelijkheden.

De strijd tegen de klimaatverandering brengt ook in onze stad een mooie dynamiek op gang. Hier en daar steken mensen de koppen bij elkaar en ontstaan verenigingen die meewerken aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen en de transitie naar een duurzame samenleving. Ook voor de scholen is hier een belangrijke rol in weggelegd.

Hoewel het klimaatplan hoofdzakelijk focust op het verminderen van onze CO2-uitstoot, zijn we er van overtuigd dat enkel ons energieverbruik veranderen niet genoeg is. Als we écht de klimaatverandering willen tegengaan, dan moeten we evolueren naar een duurzame maatschappij, waar leven met respect voor onze omgeving een vanzelfsprekendheid is.
Transitie behelst dus veel meer dan we hier kunnen opsommen, maar met deze voorbeelden kan je vast al aan de slag.

Dat Oudenaarde een bedrijvige stad is, blijkt ook uit de nulmeting die werd uitgevoerd bij de opmaak van het klimaatplan: de sector industrie is met 41 % koploper in de CO2-uitstoot op ons grondgebied. De bedrijven zijn dus een belangrijke partner bij het behalen van de klimaatdoelstellingen!