De Woeker XL

De herinrichting van de Woekersite met de bouw van een gloednieuwe cultuurzaal is een van de belangrijkste projecten deze legislatuur. Het voorontwerp is in opmaak, we stellen de plannen voor deze cultuurtempel in onze stad graag aan je voor. 

Van architectuur tot omgeving, mobiliteit en duurzaamheid

Ruim tachtig kandidaten uit het binnen- en buitenland namen deel aan de selectieprocedure van de Vlaamse Bouwmeester, waarbij gekozen werd voor het team van Bob McMaster en KRFT architecten. De ontwerpopdracht bestaat niet enkel uit het creëren van een visie op de architectuur van de site, ook aspecten als omgeving, mobiliteit en duurzaamheid komen aan bod. De centrale ligging van de cultuursite in het stadscentrum zorgt ervoor dat het essentieel is om de cultuurfunctie van de locatie, de visie op de omgeving en de mobiliteitsnoden sterk op elkaar af te stemmen.

Deze vraagstukken werden de voorbije maanden uitvoerig behandeld in themawerkgroepen, waarin de krachten gebundeld werden van zowel het architectenbureau, studiebureaus als de verschillende stadsdiensten. Met deze inbreng ging het team aan de slag om een sterk voorontwerp te realiseren.

Voor kleine virtuozen, enthousiaste cultuurbeminnaars en grote theatertalenten

De toegang tot de nieuwe cultuursite integreert het beschermde stadsgezicht van de Brandwoeker en brengt zo de geschiedenis van de site samen met eigentijdse elementen. De gloednieuwe theaterzaal biedt plaats aan 400 cultuurliefhebbers.

De huidige Woekerzaal krijgt een metamorfose om zowel staand als zittend publiek in een kleinere maar gezellige sfeer te laten genieten van het uitgebreide Woekerprogramma. Na de voorstelling even napraten kan in het cultuurcafé.

Een multifunctioneel cirkelvormig parkeerplein zorgt voor parkeergelegenheid en kan in geen tijd omgevormd worden tot evenementenplein. Een slimme verbinding met het stadspark en de integratie van de site van academie PARCOUR maken het geheel af.

Aftellen kan beginnen

De planning voorziet dat je vermoedelijk eind 2026 zal kunnen kennismaken met de nieuwe cultuursite in al z’n glorie. Wil je graag op de hoogte blijven van de volgende stappen in dit project? Hou deze pagina in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief via onderstaande link.