Wat is het verschil tussen de soorten coronatesten?

zelftest, antigeensneltest en PCR-test

Zelftest

Een zelftest is een antigeensneltest die je volledig zelf uitvoert, zonder de hulp van een dokter of andere gezondheidszorgbeoefenaar. Een goedgekeurde zelftest kan je bij de apotheek of bepaalde supermarkten verkrijgen en kan meteen zelf analyseren. Lees goed de bijsluiter voor gebruik. Je kan hiermee de kans op een onopgemerkte besmetting verkleinen, doch niet volledig uitsluiten. 

Meer info vind je op de website van Sciensano.

Sneltest of antigeentest

Een snelle antigeentest ofwel sneltest werkt op dezelfde manier als een PCR-test.  Deze soort test kan uitsluitend door een medisch geschoolde persoon (apotheker, huisarts, arts, verpleegkundige) worden afgenomen, zoals in bepaalde apotheken.

  • Heb je lichte symptomen? Vul de zelfevaluatietool in en die geeft aan of een test nodig is. Zo ja, neem dat resultaat mee naar de apotheek.
  • Terugkerende of aankomende reiziger? Via het Passenger Location Form (PLF) kan je ook in de apotheek of het testcentrum een antigeensneltest laten afnemen. 

De test moet niet naar het labo worden verstuurd om het resultaat te kennen. Het resultaat kan al na 15 minuten worden afgelezen. 

Meer info vind je op de website van Sciensano

PCR-test

Een PCR-test wordt door een zorgverlener of laboratorium afgenomen, die het uitstrijkje naar het labo verstuurd voor analyse. De PCR-test is de meest gebruikte, meest nauwkeurige en meest betrouwbare test.

Om een PCR-test te kunnen laten afnemen heb je enkele zaken nodig:

  • een 16-cijferige testcode (CTPC-code), die je kan krijgen via de zelfevaluatietool of door de contactopsporing na een hoogrisicocontact per sms. 
  • je rijksregisternummer
  • een gsm-nummer om het resultaat te ontvangen

Je kan zelf de resultaten van jouw test nadien raadplegen in je online medisch dossier via www.cozo.be of www.mijngezondheid.be en later in de CovidSafeBE-app . Ook je huisarts kan je testresultaat raadplegen in je dossier. 

Meer info vind je op de website van Sciensano