Autodelen

Autodelen in Oudenaarde

Bij autodelen gebruik je af en toe de wagen van iemand anders of stel je je eigen voertuig ter beschikking voor anderen.

Een wagen gebruiken van iemand anders kan:

  • bij een particulier, die hier een autodeelplatform voor gebruikt;
  • bij een autodeelaanbieder zoals bijvoorbeeld Cambio.

Bij de meeste autodeelsystemen betaal je een vergoeding voor de door jou afgelegde kilometer en voor de gebruiksduur. Bij sommige systemen komt daar een kleine abonnementsbijdrage bij of een eenmalige instapkost.

 

Voornaamste voordelen

  • Flexibiteit: je kan een wagen gebruiken zonder er effectief een te bezitten.
  • Goedkoper: je bespaart jaarlijks een heleboel geld door alleen je effectieve verbruik te betalen.
  • Minder zorgen: je hoeft je geen zorgen te maken over garagebezoeken voor bijvoorbeeld je onderhoud, keuringen, belastingen, verzekeringen, garage of parkeerplaats die je aan je huis nodig hebt, enzovoort.

 

Wanneer autodelen?

Rij je minder dan 12.000 kilometer per jaar? Dan blijkt autodelen voordeliger dan je een eigen wagen aanschaffen. Zo betaal je bij Cambio 8 euro per maand aan abonnementskosten als je tot 300 kilometer per maand rijdt. 

 

Waar vind ik de deelauto’s in Oudenaarde?

3 Cambio-wagens 

Locaties:

  • 2 aan het station van Oudenaarde: 1 elektrische en 1 'gewone' wagen.
  • 1 aan De Ham: 1 elektrische wagen, die tijdens de kantooruren door het stadspersoneel wordt gebruikt maar daarbuiten ook door particulieren kan worden gebruikt.
Enkele cijfers

Sinds hun intrede in juni 2019 maakten al 90 inwoners er regelmatig gebruik van.

Er werden al meer dan 1.200 ritten mee gemaakt, goed voor bijna 90.000 kilometer.

2 aanbieders via Dégage

Dégage is een autodeelplatform en zorgt ervoor dat particulieren hun auto’s en fietsen eenvoudig met elkaar kunnen delen.

Wist je dat elk voertuig zijn eigen regels heeft? Binnen de krijtlijnen van Dégage bepaalt de eigenaar zelf wat kan en wat niet kan. Wil de eigenaar bijvoorbeeld niet dat zijn/haar auto wordt gebruikt voor een bezoek aan het recyclagepark of dat er huisdieren mee worden vervoerd, dan kan hij of zij dat aangeven in het aparte gebruiksreglement van de auto. 

1 aanbieder via Cozywheels

Cozywheels is een onderdeel van autodelen.net. Via deze dienst kan je je voertuig delen met je buren, vrienden of kennissen en dat zowel privé als professioneel. Behalve particulieren kunnen ook vzw’s, bedrijven, gemeenten,… hieraan deelnemen.

In Oudenaarde stelt 1 eigenaar zijn wagen via deze weg open voor andere gebruikers. 5 gebruikers maken hiervan gebruik.