×

Procedure burgerbudget

Fase 1: dien je projectvoorstel in (15 februari tot en met 14 april)

Van 15 februari tot en met 14 april kan je jouw projectvoorstel(len) indienen via ons inspraakplatform.

Het doel van het burgerbudget is om inwoners de kans te geven om een voorstel te doen over hoe hun straat, buurt of de stad leefbaarder kan worden gemaakt.  Let dus goed op of jouw project voldoet aan de voorwaarden voor het indienen:

  • Het project is gericht op de inwoners van de stad Oudenaarde. Bij voorkeur betrekt en bereikt je project verschillende doelgroepen. 
  • Het project moet worden uitgevoerd op het openbaar domein van de stad Oudenaarde of op een publiek toegankelijke plaats.
  • Het project moet vallen onder de bevoegdheden van het stadsbestuur.
  • Het project mag niet al gedeeltelijk of volledig financieel worden ondersteund door de stad.
  • Het project mag niet al in het meerjarenplan opgenomen zijn of daarmee conflicteren.
  • Het project moet het algemeen belang dienen. Het moet mensen samenbrengen en leefbaarheid verhogen.
  • Het project mag niet van commerciële, politieke of ideologische aard zijn, noch bedoeld zijn voor fondsenwerving.
  • De uitvoering van het project moet realiseerbaar zijn binnen de twee jaar na de goedkeuring.

Vermeld in je aanvraag de beschrijving en de locatie van het project, wie de doelgroep is, wat de meerwaarde is voor de inwoners van de stad, hoe het project uitgevoerd dient te worden. Voeg ook een voorlopige raming van de kosten toe (hoeveel kost jouw project?) en de vermoedelijke einddatum.  Denk dus goed na over volgende vragen:

  • Voor wie is jouw project bedoeld? Dient het project het algemeen belang?
  • Is je idee duidelijk en concreet omschreven? 
  • Vindt het project plaats in Oudenaarde of deelgemeenten?
  • Wordt het project al niet (deels) gefinancierd door het stadsbestuur?
  • Kost het project maximaal 25.000 euro?
  • Kan het project worden uitgevoerd binnen de twee jaar?
  • Is het project niet van commerciële, politieke of ideologische aard, en is het niet voor fondsenwerving bedoeld?

Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op via communicatie@oudenaarde.be

Indien nodig neemt de dienst Communicatie tijdens deze periode contact op met de indiener om meer informatie op te vragen.

Fase 2: analyse van de voorstellen (15 april tot en met 14 juni)

In deze fase bekijken we welke projectvoorstellen voldoen aan de vooropgestelde voorwaarden. We nemen op uiterlijk 14 juni contact op met de indieners voor feedback of om extra info op te vragen. Nadien vind je via het inspraakplatform een definitieve lijst van de projectvoorstellen die doorgaan naar de volgende fase: de stemronde.

Fase 3: stem op jouw drie favoriete projectvoorstellen (15 juni tot en met 31 juli)

Tot en met 31 juli kan je stemmen op jouw drie favoriete projectvoorstellen. Een projectvoorstel dat van minstens 20 unieke inwoners een stem heeft ontvangen, wordt automatisch opgenomen in de definitieve selectie van projecten. Spoor dus zeker je familie, vrienden, kennissen en buren aan om voor jouw project te stemmen!

Fase 4: beoordeling door een interne jury (1 augustus tot en met 30 september)

Een interne jury, bestaande uit het college van burgemeester en schepenen en het managementteam, beoordeelt de projecten op basis van de maatschappelijke meerwaarde dat het project biedt, de mate waarin het de sociale cohesie binnen stad, buurt of wijk stimuleert en de mate waarin het de leefbaarheid van de stad verhoogt. Jouw project ontvangt hiervoor een score op 50.

Fase 5: bekendmaking winnende projecten en uitvoering (vanaf 1 oktober)

De twee winnende projecten zijn de projecten met de meeste stemmen van de inwoners van de stad uit fase 3 (50 procent) en beoordelingen van de jury (50 procent).

Benieuwd of jouw project er bij is? Je ontvangt vanaf 1 oktober nieuws of je project het gevraagde budget ontvangt. De projecten worden ook bekendgemaakt via de communicatiekanalen van de stad.

Nadat een subsidieovereenkomst is ondertekend, hebben de indieners twee jaar de tijd om hun project te uit te voeren. Daarvoor stemmen de indieners af met de stadsdiensten, afhankelijk van de aard van het project. De projecten worden na de uitvoering eigendom van de stad Oudenaarde. Met de betrokken stadsdiensten wordt afgestemd voor het verdere onderhoud. 

Het burgerbudget bestaat uit vijf fasen. Hieronder vind je per fase wat er verwacht wordt.

Hulp nodig? Doorheen dit volledige traject kun je beroep doen op begeleiding door betrokken stadsdiensten voor maximaal vijf werkdagen. Neem hiervoor contact op met de dienst Communicatie via communicatie@oudenaarde.be

Lees hier het reglement >