Slechtvalkenkijkdag op 5 juni

Op de Sint-Walburgatoren op de markt in Oudenaarde broedt al sinds 2013 jaarlijks een koppel slechtvalken in een hoog op de toren gemonteerde nestkast. De slechtvalk is een roofvogel die bekend staat als de snelst vliegende vogel. In duikvlucht kan hij snelheden van meer dan 350 km/u halen. Niet verwonderlijk dat een prooi die in een duikvlucht wordt geslagen op slag dood is.

Je bent van harte welkom op het slechtvalken kijkmoment. De leden van de vogelwerkgroep zullen jullie te woord staan. Je kan kennis maken met de verrekijkers en telescopen van Swarovski Optik om de jonge slechtvalkjes in de beste omstandigheden te kunnen bekijken. Geniet van de spectaculaire vluchten van deze snelvliegers rond de toren! Rond die periode zullen de jongen bijna vliegklaar zijn. Je kan ons vinden op het kleine pleintje in de schaduw van de toren, tussen de oude kliniek en kerk, tussen 10u en 16u.

Om 12 u zullen Burgemeester Marnic De Meulemeester, Begijn Lebleu, Han Coucke, Donaat Deriemaeker en Gunther Groenez elk een foto overhandigen aan de winnaar van de naamwedstrijd. In de kapel kan je kennis maken met de tekeningen die vogeltekenaar en kunstenaar Nicolas Van Overmeeren zal maken tijdens de broedperiode. We tonen ook de gevonden prooiresten die de slechtvalken buit gemaakt hebben.

Algemene gegevens

Bezieler en coördinator Gunther Groenez in samenwerking met meerdere diensten van Stad Oudenaarde ,Natuurpunt Vlaamse Ardennen Plus, de provincie Oost-Vlaanderen, het Regionaal Landschap,de vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen Plus en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Buiten nestkast

Binnen nestkast