Sint-Walburgakerk

De Walburgakerk was de kerk van de handelaren: zij kon worden gebouwd dankzij de opbrengsten van tapijthandelaren en hogere taksen op bier. Zij heeft er een bewogen verleden op zitten: in de 12e eeuw begon men met de bouw van een vroeggotische kerk waarvan enkel het koorgedeelte overbleef. In de 15e eeuw vatte men opnieuw de werken aan voor een kerk in de stijl van Brabantse gotiek. Het plan werd echter nooit voltooid. Indien men dit wel volledig had uitgevoerd, zou de Walburgakerk een deel van de huidige Markt innemen.

De 88 meter hoge toren huisvest een fantastische beiaard die in 2010 zijn 500e verjaardag vierde. Het klokkenspel van onze beiaardier Lode Schynkel zorgt elke zondagmiddag van 12.00 tot 13.00 u. en donderdagmorgen van 10.00 tot 11.00 u. voor de ideale soundtrack tijdens jouw wandeling in onze stad.

Leuk extraatje: sinds een aantal jaren heeft een koppel slechtvalken een kast bovenin de toren uitgeroepen tot officieel liefdesnest. Schrik dus niet als je en passant een setje pluimen ziet neerdwarrelen. Vader en moeder moeten nu eenmaal hun kroost voederen. Geïnteresseerd hoe het er daar aan toegaat? Klik hier voor de livestream!