Stadhuis, lakenhalle, belfort en koninklijke fontein

Maak kennis met de trots van Oudenaarde: ons schitterende stadhuis.

Neem even een stap achteruit om dit imposante gebouw in je op te nemen. De Franse schrijver Victor Hugo wist het destijds na een bezoek aan onze stad treffend samen te vatten: "In dit fantastische gebouw is elk detail het waard om te bekijken." Jawel, bouwmeester Hendrik van Pede wist in 1526 al hoe hij een bouwwerk de tand des tijds kon laten doorstaan.

Het laatgotische stadhuis vormt samen met de 14e-eeuwse lakenhalle (zichtbaar aan de zijkant) en het 16e-eeuwse belfort een geheel om u tegen te zeggen. Dat laatste prijkt trouwens sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Helemaal bovenaan het gebouw staat stadswacht Hanske De Krijger door weer en wind op de uitkijk. Hij heeft dan ook iets goed te maken. De legende wil dat hij diep in de 16e eeuw dronken in slaap viel en Keizer Karel voor gesloten stadspoorten liet wachten. Karel V,  nooit om een kwinkslag verlegen, zou Oudenaarde hebben aangeraden een bril in haar wapenschild op te nemen.  Gezien wij immer openstaan voor suggesties, bewijst ons stadslogo. 

Benieuwd of de voering even mooi is als de buitenkant? Stap gerust eens binnen!
Hier helpen de medewerkers van het toeristische infokantoor je graag om alles uit je bezoek aan onze stad te halen.
Ook onder dit dak te vinden: het MOU-museum en haar fraaie collectie wandtapijten en zilverwerk. 
De kans is groot dat je -net als velen voor je- buiten stapt met een 'wauw!' op je gezicht gebeiteld.

Ogen uitgekeken en toeristische info op zak? Tijd om de oren te spitsen!
Het geluid van klaterend water leidt je rechtstreeks naar onze koninklijke fontein.
Dit bouwwerk werd in 1676 opgetrokken met steun van Lodewijk XIV en was de eerste watervoorziening van de stad. Via een leidingsysteem was de fontein verbonden met de bronnen van de Edelareberg: een heuvel die zo'n 2 kilometer verderop ligt. De 4 bronzen dolfijnen zijn originele stuks en overschouwen al bijna 350 jaar het reilen en zeilen op de Markt.