Slechtvalkenkijkdag 5 juni

Op de Sint-Walburgatoren op de markt in Oudenaarde broedt al sinds 2013 jaarlijks een koppel slechtvalken in een hoog op de toren gemonteerde nestkast. De slechtvalk is een roofvogel die bekend staat als de snelst vliegende vogel. In duikvlucht kan hij snelheden van meer dan 350 km/u halen. Niet verwonderlijk dat een prooi die in een duikvlucht wordt geslagen op slag dood is.

Indrukwekkend om van dichtbij mee te maken! Bij de dienst Toerisme kan je daarom gratis verrekijkers lenen, mits een waarborg. Zo kan je comfortabel het doen en laten van deze roofvogels volgen. Als ook in het midden van het marktplein kom je een infobord met leerrijke info en tips over de slechtvalken tegen.

Slechtvalkenkijkdag

Op zondag 5 juni vindt het slechtvalken kijkmoment plaats waarbij leden van de vogelwerkgroep tekst en uitleg geven op de binnenkoer achter de Sint-Walburgakerk. Je kan kennismaken met de verrekijkers en telescopen van Swarovski Optik om de jonge slechtvalkjes in de beste omstandigheden te kunnen bekijken. Rond die periode zullen de jongen bijna vliegklaar zijn. Geniet van de spectaculaire vluchten van deze snelvliegers rond de toren! 

In het Bisschopskwartier kan je bovendien kennismaken met de tekeningen die vogeltekenaar en kunstenaar Nicolas Van Overmeeren tijdens de broedperiode heeft gemaakt. Ook zie je de gevonden prooiresten die de slechtvalken buit gemaakt hebben. Om 12 uur zullen Burgemeester Marnic De Meulemeester, Begijn Lebleu, Han Coucke, Donaat Deriemaeker en Gunther Groenez elk een foto overhandigen aan de winnaar van de naamwedstrijd. 

Familie, kinderen, buren en vrienden zijn allen welkom tijdens Slechtvalkenkijkdag op zondag 5 juni tussen 10 en 16 uur op de binnenkoer in de schaduw van de Walburgatoren, tussen het oude hospitaal en de kapel.

Initiatief

Bezieler en coördinator Gunther Groenez in samenwerking met meerdere diensten van Stad Oudenaarde, Natuurpunt Vlaamse Ardennen Plus, de provincie Oost-Vlaanderen, het Regionaal Landschap, de vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen Plus en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Buiten nestkast

Binnen nestkast

Terug naar nieuwsoverzicht