Beestig! Nieuwe expo in het MOU

Nog tot eind september

BEESTIG! - DIEREN IN DE WANDTAPIJTKUNST 1500-1700

In het MOU kan je van 22 april tot en met 30 september de tentoonstelling Beestig! bezoeken. Die belicht het bijzonder rijke thema van dierenvoorstellingen in de wandtapijtkunst.

Hoogtepunt

Oudenaarde staat al eeuwenlang bekend om haar wandtapijtproductie. In de zestiende eeuw bereikte die haar absoluut hoogtepunt. Deze bloei beperkte zich niet alleen tot Oudenaarde, maar wakkerde ook de productie aan in Geraardsbergen en Edingen.

Verrassende dieren

In de wandtapijtkunst van die periode komen dieren verrassend veel voor. Van wilde dieren zoals een neushoorn verhuld in grootbladig groenwerk, over weelderige jachtscènes met honden, herten en leeuwen tot mythische scènes met draken en woudlandschappen met allerlei soorten vogels. Ook bizarre monstertjes en fabelwezens passeren de revue!

Vroegmoderne samenleving

De verschillende dieren in de wandtapijten bieden een blik op de vroegmoderne samenleving en de vitale rol die dieren daarin vervulden. Zo merk je in de wandtapijten vertrouwde dieren als onderdeel van het dagelijkse leven. Maar ook exotische dieren kun je ontdekken, die vanuit ‘de nieuwe wereld’ naar Europa werden verscheept en in de voorlopers van onze dierentuinen terechtkwamen.

30 wandtapijten + extra's

Het MOU, museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen, toont voor het eerst een dertigtal wandtapijten uit Oudenaarde, Edingen en Geraardsbergen waarin dieren de hoofdrol spelen. Je kan ook allerhande voorwerpen ontdekken, waaronder een kunst- en rariteitenkabinet met opgezette dieren en andere naturalia, een fantastisch drakenskelet en een heuse dierenparade. Zo biedt Beestig! de bezoeker een rijkgeschakeerde blik op de wondere wereld van dieren in deze periode.

MOU
Markt 1
9700 Oudenaarde
055 31 72 51
visitbeestig@oudenaarde.be
www.mou-oudenaarde.be

 

Terug naar nieuwsoverzicht