Hartveilige stad

Elke dag worden in ons land ongeveer 30 personen getroffen door een hartstilstand. Op zo’n moment telt elke seconde: de eerste zes minuten zijn letterlijk van levensbelang. Helaas overleeft amper 8% van de slachtoffers. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de overlevingskans kan stijgen tot 60% wanneer bij de reanimatie een zogenaamde AED wordt gebruikt.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar toestel dat zelf het hartritme van het slachtoffer analyseert en indien nodig een elektrische schok toedient.

Daarom besliste het stadsbestuur om maar liefst 7 van deze toestellen te laten installeren. De locaties werden bepaald op basis van een bevraging bij de Oudenaardse verenigingen. De AED’s werden -waar mogelijk- ook bewust steeds buiten geïnstalleerd zodat deze ook na sluitingstijd van de gebouwen nog kunnen worden gebruikt.

De huidige locaties zijn:

  • Binnenkoer Abdij Maagdendale (bijgebouw Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst)
  • Binnenkoer CC De Woeker / Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
  • Burgemeester Thienpontstadion (hoofdtribune)
  • Begin Finse Piste
  • Sportzaal Groenhof
  • Sportzaal ’t Sportkot
  • De Qubus

De defibrillatoren zijn erg makkelijk herkenbaar en geven bovendien licht in het donker.
 

Hartveilige stad

Het plaatsen van deze toestellen is slechts een eerste stap: een AED gebruiken is heel eenvoudig, maar moet altijd gecombineerd worden met beademingen en hartmassages. Daarom wil Oudenaarde zich engageren om ook verder te gaan en, in samenwerking met het Rode Kruis, een zogenaamde ‘Hartveilige stad’ te worden.
In de eerste plaats door zelf het goede voorbeeld te geven en vanaf begin 2017 dan ook actief in te zetten op eerste hulp-opleidingen bij het eigen stadspersoneel.

We mikken ook op een samenwerking met het Rode Kruis en ons eigen verenigingsleven om ervoor te zorgen dat elke inwoner die dat wil, makkelijk zo’n opleiding eerste hulp kan volgen.