Garageverkopen en rommelmarkten

Garageverkopen

Garageverkopen

Wat

Een garageverkoop is niet onderworpen aan de wetgeving voor ambulante handel.

Je mag als particulier occasioneel je zolder/garage/kelder leegmaken en verkopen wat je te veel hebt.

De verkoop moet zijn van spullen die je op overschot hebt (“zoldervoorraden” – Geen nood, je dient niet effectief over een zolder te beschikken). Er mogen enkel goederen worden verkocht, gesleten door gebruik, met andere woorden tweedehands spullen. Het mag niet gaan om nieuwe goederen die je gekocht, gekweekt of geproduceerd hebt met de bedoeling om ze achteraf te verkopen.

De garageverkoop moet ook occasioneel zijn. Ga je elke week uitverkoop houden, dan ruikt het al snel naar een handeltje. Zoldervoorraden en overschotten zijn niet onuitputtelijk, dus moeten dergelijke verkopen noodzakelijkerwijs occasioneel blijven. Een garageverkoop is één à twee keer per jaar aanvaardbaar.

Zolang je binnen dit kader blijft, heb je geen machtiging ambulante handel (leurkaart) nodig.

Voorwaarden

De verkoop is toegelaten van 09.00 uur tot 18.00 uur

Een garageverkoop wordt niet toegelaten wanneer er een rommelmarkt doorgaat in een straal van 1km rond de locatie van de garageverkoop

 

Procedure

Je heb geen vergunning van de stad nodig MAAR je moet het wel melden, en dit minstens twee weken voordien. Gebruik daarvoor het formulier onderaan deze pagina. 

Als aanvrager/organisator van een rommelmarkt moet je ook ten laatste 1 week vooraf een lijst van alle deelnemers (naam + adres) bezorgen aan evenementen@oudenaarde.be

Regelgeving

Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten

Rommelmarkten

Wat

Her en der gaat er in onze stad regelmatig een rommelmarkt door. Niets gezelliger dan kuieren tussen leuke standen en originele kraampjes en koopjes te kunnen doen of op net dié lamp te botsen die je al jaren zoekt!
Op de evenementenkalender van de stad (https://www.oudenaarde.be/nl/toerisme/evenementenkalender) kan je steeds terug vinden welke rommelmarkten reeds gepland/gekend zijn.

Wie een rommelmarkt wenst te organiseren dient dit online aan te vragen via https://www.oudenaarde.be/nl/vrije-tijd/evenementen/een-evenement-organiseren

Voorwaarden

  • Per locatie kan maximum 1 keer per jaar een rommelmarkt georganiseerd worden.
  • Een aanvraag kan maximaal 1 jaar op voorhand worden ingediend online via de website van de stad Oudenaarde.
  • Indien een rommelmarkt wordt georganiseerd in het kader van een kermis of buurtfeest dient de aanvraag te gebeuren door het plaatselijke buurt- of feestcomité.
  • Per rommelmarkt mogen maximaal 2 commerciële eetstanden en 2 commerciële drankstanden staan.
  • De straten worden maximaal afgesloten tussen 6 en 19 uur (inclusief standen opzetten en afbreken).
  • Rommelmarkten zijn niet toegelaten in het kernwinkelgebied: Markt, Hoogstraat, Nederstraat, Broodstraat, Krekelput, tenzij ze door de stad zelf worden georganiseerd.
  • Er moet steeds een vrije doorgang van 4 meter op de rijweg worden gewaarborgd. Tussen een stand en een achterliggend gebouw moet er een vrije doorgang zijn, gelijk aan de breedte van het voetpad of indien er geen voetpad is een doorgang van 1,5 meter.
  • Opritten en toegang tot een voordeur worden altijd vrij gehouden.
  • Bij voorkeur gaan rommelmarkten zoveel mogelijk op zon- en feestdagen door. Indien er geen handelszaken op het parcours gelegen zijn, kan dit ook op zaterdag. Indien er wel handelszaken op het parcours gelegen zijn, is een akkoord van de meerderheid van de handelszaken vereist. De organisator dient dit akkoord op te vragen en te kunnen aantonen.
  • Standen en omgeving moeten volledig opgeruimd zijn na afloop. Overtredingen = sluikstorten = boete aan organisator.

Regelgeving

Wet 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, met wijzigingen

KB 24 september 2006 betreffende de uitvoering en de organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering van 21 april 2017