5 maal eten

ID
G00236
Categorie
G Gezelschapsspelen

Functies

 - oog- handcoördinatie
- onderscheiden van hoeveelheden van 1 tot 6 op de puntdobbelsteen
- visuele stimulans
- samenspel 
- bewustmaken van goede voedings- eetgewoonten

Omschrijving

Het spel bevat 5 spelen welke kunnen gespeeld worden in een doorschuifspel: de spelers kunnen mogelijks volgens aantal in 5 groepen verdeeld worden en van spel tot spel doorschuiven.
Het spel lekkere ladder geeft de tijd aan, als dit spel is uitgespeeld geeft de spelleider het signaal tot doorschuiven naar een ander spel.
In de bijhorende handleiding is over elk spel een uitgebreide uitleg en een leidraad met gevarieerde vragen voor een mogelijke nabespreking per spel.
De handleiding geeft ook achtergrondinformatie voor het motiveren van de spelers voor gebruik van gezonde voeding en tips voor het gebruik van gezonde voeding.
Lekkere ladder:
Speelbord – de kaartjes met groene rand – de pionkaartjes in hun houdertjes komen op het startvlak, voedingsmiddelen worden geselecteerd op een waardeschaal naar wat gezond is: minder, meer gezond, ongezond en geschikt naar rangorde volgens gezondheid.
Proevende pijlen: speelbord, dobbelsteen, voedingsprenten, klein eetbordje voor elke speler en 1 groot voor de spelleider.
Het is de bedoeling dat elke speler een gezond menu samenstelt.
Hij doet dit dobbelend, door volgens de dobbelsteenscore het spelbord te verdraaien, nadien kan hij 2 dezelfde gezonde voedingsmiddelen aanduiden met de 2 draaipijlen.
Hij zoekt dan een afbeeldingskaartje van dit uitgeselecteerde voedingsmiddel en plaatst het op zijn bord.
Volledige vier: 36 speelkaarten met blauwe rand, poster met voedingsdriehoek, de puntenpionnen.
Dit is een soort charadespel: voedingskaartjes worden onderste boven gelegd en de spelers draaien beurtelings een aantal kaartjes met de beeldzijde naar boven om 4 dezelfde te zoeken.
Op bepaalde kaartjes staan er al 4 dezelfde afbeeldingen, dan hoeft er natuurlijk maar één kaartje omgedraaid.
Wie 4 dezelfde afbeeldingen heeft gevonden, krijgt telkens 1 punt (1 pion per punt) en mag de kaartjes sorteren op de voedingstabel met de voedingsgroepen bijvoorbeeld brood valt onder graanproducten, banaan onder fruit….
Smakelijke seizoenen: ronde speelbord (4 seizoenen), dobbelsteen, pion, speelkaartjes met oranje rand.
Het spelbord is in 4 verdeeld in 4 seizoenen met een staproute rond de seizoenen.
De spelers dobbelen en verplaatsen hun pion op de staproute en komen dan in een seizoen terecht (zomer, herfst, winter, lente).
Het is de bedoeling dat ze dan een kaartje met groente en fruit dat in dat seizoen vers geoogst is zoekt in de stapel kaartjes.
Op de achterzijde van elk kaartje staat de juiste oplossing.
Wie juist koos mag het kaartje houden.
Passende prenten: 8 plooiprenten, de speelkaarten met gele rand, kaartjes met voedingsmiddelen worden gesorteerd van waaruit ze ontstaan of gekweekt zijn.
Hiervoor zijn er 8 plooiprenten waarop de voedingsmiddelen kunnen gesorteerd worden: tuin, boomgaard, zee, graanveld, bos, kippen, koe, weide.