Jongeren

Jongeren (vanaf 12 jaar)

  1. Aanbod voor nieuwe leerlingen zonder vooropleiding
Lagere graad 1/2/32.5u AMV+Samenzang1u Instrument of Zang

Ben je 12 jaar en heb je nog geen muziekopleiding genoten, maar wil je alsnog starten dan kan dit ! Vanaf het eerste jaar leer je een instrument bespelen (1 uur per week). Daarnaast volg je ook nog AMV (2 uur) en Samenzang (0.5 uur).

 

  1. Aanbod voor leerlingen afgestudeerd in de lagere graad
  • Instrumentale vorming  
Middelbare graad 1/2/31 u Instrument 1u Samenspel, Begeleidingspraktijk of Koor1u AMC

In de middelbare graad ontwikkel je je verder op je instrument naar keuze. Je maakt ook gaandeweg kennis met meerdere muziekstijlen.

Daarnaast word je ook voorbereid op het spelen in een orkest of in een groep.
Dit gebeurt in de cursus samenspel. De academie organiseert vaak toonmomenten  i.s.m. plaatselijke muziekverenigingen, en vaak ook in andere culturele activiteiten.

Speel je een akkoordinstrument dan kan je ook kiezen voor het vak begeleidingspraktijk. Hier wordt er specifiek ingegaan op het begeleiden van andere instrumenten. Jazz- en popmuziek kunnen hier ook aan bod komen. Zo ontstaan er in de academie meerdere combo’s.

Volg je liever geen Samenspel of Begeleidingspraktijk, dan kan je ervoor kiezen om Koor te volgen. 

 

  • Vocale vorming  
Middelbare graad 1/2/31u Zang1u Koor1u AMC

In de zangles ( zang of stemvorming ) ontwikkel je verder je stemtechniek. Het repertorium breidt uit en je komt in contact met meerdere genres: musical, pop, klassieke aria’s, liederen…..
 
In het vak Koor worden meerstemmige stukken en verschillende stijlen aangeleerd.

In de school zijn er meerdere vocale ensembles. De vocale ensembles van de academie musiceren geregeld binnen en buiten de academie.

 

  • Theoretische vorming  
Middelbare graad 1/2/3 1u AMT1u AMC

Als je van muziek houdt, zelf wil componeren en creatief zijn…
Als je meer wil weten over grote componisten… 
dan kan je terecht in de optie Algemene Muziektheorie.

Alle cursussen in de middelbare graad worden aangevuld met AMC, Algemene Muziekcultuur. Je muzikale vaardigheden worden in een breder maatschappelijk en historisch kader geplaatst. Vaak worden de lesuren AMC samengenomen in projecten. Concreet betekent dit dat je een aantal keren per schooljaar meedoet aan een AMC-project (met workshops en concerten).
Wie AMC volgt, ontvangt een concertpas. Met deze pas woon je, als je een betalende toeschouwer meebrengt, de concerten van Jeugd en Muziek gratis bij.