Expo Jean-Marie Waelkens

april 2023

Tafelbouwer en beeldend creatieveling JM Waelkens, nationaal bekend van de Tourtafels uit Vive le Vélo, heeft een bijzondere passie voor hout. Als kind groeide hij op in de nabijheid van een bos. Bomen en hout werden een levenslange fascinatie.

Hout an sich bevat geen emotionele waarde. JM Waelkens brengt daarin net artistieke innovatie. Zijn visionaire manier van kijken-naar-hout maakt hem tot een houtlezer. Elk onderdeel van zijn vernuftig gepuzzel is het resultaat van een subtiele zoektocht in een wereld van knoestige boomstronken en afwijkende groeiringen.

Naast zijn dagelijkse activiteit als ambachtelijk meubelmaker, bouwt hij als een moderne Gepetto met de resten van zijn tafels aan een fascinerend universum van handmatig gedraaide, massieve houten beelden. Hij doopte zijn creaties tot HOOOP-poppen, de 3 O's komende van drOmen, hOpen en gelOven ... in de toekomst.

Een selectie van deze beelden, met de nadruk op dierenfiguren, kan u tijdens Erfgoeddag komen bezichtigen in het OLV-Hospitaal.