Verkoop van alcohol

Verkoop van alcohol via de handel

Wat

Voor de verkoop van gegiste en sterke dranken via de detailhandel heb je een specifieke vergunning nodig: de handelaarsvergunning 'ethylalcohol en alcoholhoudende dranken'

Nachtwinkels, superettes, supermarkten, tankstations en zelfs frituren die een blikje bier verkopen bij de friet, deze vallen allemaal onder de verplichting. Wordt de alcohol ter plaatse genuttigd, zoals in een café of restaurant? Dan hoeft de vergunning niet.

Deze vergunning geldt voor alle winkels of handelaars die dranken verhandelen waarop de accijnzen in België al werden voldaan. Deze vergunning geldt niet voor de horeca (waar dranken worden verkocht om ter plaatse te worden geconsumeerd).

Procedure

Hoe aanvragen?

Je kan dit formulier gebruiken.

  • Als je 1 vestiging hebt: stuur het aanvraagformulier naar de Gewestelijke Directie der Douane en Accijnzen
  • Als je meerdere vestigingen in verschillende regio’s hebt: stuur het aanvraagformulier naar de Centrale Administratie der Douane en Accijnzen
  • Als je ambulant handelaar bent: stuur het aanvraagformulier naar de gewestelijke directie der douane en accijnzen die bevoegd is over het gebied waar je maatschappelijke zetel is gevestigd, zelfs indien de handelsactiviteiten plaatsvinden in andere regio's.