Tissenhovemolen opnieuw op voetstuk

Mater

De eeuwenoude Tissenhovemolen, aan de Jagerij, in Mater werd dinsdag 8 november teruggeplaatst op zijn staak. Een jaar geleden werd hij eraf gelicht voor een grondige renovatie.

extra Restauratie 

De Tissenhovemolen is een staakwindmolen: het hele molenkot dat op een centrale as draait, kan naar de wind worden gezet. Een windstoot zorgde er echter twee jaar geleden voor dat één van de wieken brak. Uit een grondig onderzoek doken nog meer gebreken op. Een totaalrenovatie drong zich op. Daarvoor werd de molen vorig jaar van haar staak gelicht.

Zo’n jaar later staat de eeuwenoude Tissenhovemolen opnieuw op zijn voetstuk, al is de restauratie nog niet volledig afgerond. Er worden nog werken uitgevoerd aan onder andere het interieur en de trap en ook de wieken zullen nog opnieuw worden gemonteerd. Daarbovenop bleek de molen na de ontmanteling in een slechtere staat dan de eerste studies uitwezen. Veel van het originele hout bleek aangetast, waardoor werd beslist om dat ook nog te laten restaureren. 

Officiële opening

De molen zal in het voorjaar van 2023 opnieuw maalvaardig zijn. De officiële opening van de Tissenhovemolen is voorzien voor eind maart 2023. Meer informatie daarover volgt later. 

Terug naar nieuwsoverzicht